Ужгородка

Новини Закарпаття

В НБУ прокоментували ситуацію з інфляцією у квітні

Реалізація відкладеного попиту на товари та послуги у відносно спокійних регіонах на тлі поступового повернення громадян підживлювала зростання цін.

У квітні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 16,4% (із 13,7% у березні). У місячному вимірі ціни зросли на 3,1%. Основними чинниками прискорення інфляції залишалися порушення ланцюгів постачання, збільшення витрат бізнесу та фізичне знищення активів підприємств через повномасштабний напад рф, нерівномірний попит і пропозиція товарів за регіонами. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Реалізація відкладеного попиту на товари та послуги у відносно спокійних регіонах на тлі поступового повернення громадян підживлювала зростання цін.

“Натомість в окупованих містах і районах із високою інтенсивністю бойових дій вагомим проінфляційним чинником була обмежена пропозиція товарів”, – зазначили у Нацбанку.

Ризики посилення інфляційних процесів залишаються значними в умовах продовження повномасштабної військової агресії росії та цілеспрямованого знищення продовольчих складів, закладів торгівлі, блокування портів і пошкодження транспортної інфраструктури.

Нагадаємо, після шоку перших тижнів війни економіка помірно активізується у порівняно спокійних регіонах. Українські підприємства відновлюють роботу, але значна їх кількість працює суттєво нижче довоєнного рівня завантаженості.

Раніше Єврокомісія спільно з Урядом обговорили плани щодо відновлення України.

Водночас 4,8 мільйона людей в Україні втратили роботу з початку російського вторгнення в лютому, згідно зі звітом Міжнародної організації праці (МОП).

Також стало відомо, що споживчі ціни у єврозоні у березні збільшилися на 7,5% у річному вираженні.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору