Ужгородка

Новини Закарпаття

Уряд скасував заборону на експорт цукру та проса

Станом на початок травня в Україні є надлишок пропозиції проса та цукру.

Уряд скасував заборону на експорт проса і цукру. Про це йдеться в ухваленій постанові Кабінету Міністрів України № 549 від 3 травня 2022 року, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Раніше експорт проса і цукру було заборонено Постановою від 5 березня 2022 р. № 207, якою затверджено переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік.

Станом на початок травня в Україні є надлишок пропозиції проса та цукру. Так, пропозиція проса станом на сьогодні сягає 200 тис. тонн, тоді як його середнє внутрішнє споживання становить 80 тис. тонн в рік.

Крім того, станом 9 травня уже посіяно проса на площі 20 тис. га.

Стосовно цукру, то його пропозиція на ринку становить понад 1,5 млн тонн при внутрішній річній потребі в 1,1 млн тонн. При цьому майже 99% площ під цукрові буряки уже засіяно — 181,4 тис. га.

Під ліцензуванням на експорт на сьогодні перебувають: жива велика рогата худоба; морожене м’ясо великої рогатої худоби, м’ясо та їстівні м’ясні субпродукти; пшениця, м’ясо птиці, курячі яйця.

Нагадаємо, національна асоціація цукровиків України “Укрцукор”, від свого імені та від імені виробників цукру та аграріїв, які вирощують цукровий буряк, звернулась до Міжнародної організації по цукру (ISO) з проханням припинити співпрацю з рф.

Через російську агресію Україна втратила традиційні шляхи експорту своєї продукції морським транспортом, що призвело до необхідності  оновлення умов ввезення та транзиту українських товарів через територію ЄС. За результатами перемовин з Європейською Комісією та країнами-членами ЄС ці умови оновлено.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору