Ужгородка

Новини Закарпаття

Чай радикально впливає на жіночі гени

Вживання чаю викликає зміни у жіночому організмі. До такого висновку дійшли вчені з Університету Уппсали в Швеції. Результати дослідження були опубліковані в популярному медичному журналі «Молекулярна генетика людини». Різні фактори можуть впливати на наші гени.

Так, куріння, нездорове харчування, деякі хімічні речовини та рівень фізичної активності можуть призвести до мутації окремих генів. І хоча при цьому самі генетичні коди зберігають свої основні функції, пошкоджені гени дають про себе знати, підвищуючи ризик виникнення раку, хвороб серця та різних хронічних захворювань. Саме ці зміни в організмі і фактори, що їх викликають, вивчає епігенетика. На щастя, проведені раніше медичні дослідження підтвердили, що з негативними епігенетичними змінами успішно справляються такі напої, як чай та кава. Але як саме вони допомагають знизити ризик хвороб і зменшити згубний вплив на експресію наших генів, досі залишалося загадкою. Аж поки команда фахівців з університету Уппсала не взялася вивчати цей механізм ретельніше.

У процесі виявилося, що у жінок, які регулярно пили чай, відбулися зміни в генах, що впливають на виникнення раку і метаболізм естрогенів. У чоловічому організмі нічого такого не було зафіксовано. Вчені пояснюють це тим, що активні речовини в чаї впливають лише на гормони естрогену, що є більш поширеним у жіночому організмі.+ Дослідники також теоретизують, що в середньому жінки споживають більше чаю, ніж чоловіки, що робить ефект більш вираженим. Щодо останнього, це лише здогадки, але факт залишається фактом – саме зависокий рівень естрогену підвищує ризик онкозахворювань. Отже, якщо чай допомагає нормалізувати рівень естрогену, то і його протиракова властивість є цілком виправданою. Що стосується кави, для вивчення її впливу науковцям знадобиться окреме дослідження.

Результати науково експерименту дійсно підтверджують, що фармакологічно активні речовини у складі чаю впливають на ризик появи раку та метаболізм естрогену. Однак досі не зрозуміло, що це за речовини і як саме вони використовуються організмом. Словом, запитань і досі дуже багато, що спонукає дослідників не зупинятися на досягнутому. Тому не поспішайте зайвий раз заварювати чай, краще почекаємо більш конкретних висновків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору