Ужгородка

Новини Закарпаття

Орієнтиром стане вартість оренди: як формуватиметься ціна землі

Очікується, що при відкритті ринку землі в Україні ціна сільгоспугідь буде формуватися на базі вартості оренди цієї або аналогічної ділянки у визначеній ринком пропорції. Такий підхід цілком виправданий, оскільки сьогоднішня вартість оренди вже враховує всі важливі характеристики земельної ділянки.

Landlord аналізував ситуацію та з’ясовував, за якою ціною буде продаватися земля в Україні.

Зрозуміло, що нормативна оцінка земель, яка фігурує в законодавстві, може бути базою для оподаткування, або держава Україна за допомогою цього механізму встановлюватиме мінімальну ціну реалізації сільгоспугідь (за аналогією з тією ж Францією). Але до ринкової ціни нормативна оцінка прямого відношення не має і не повинна мати — адже в жодному документі неможливо врахувати всі чинники, які формують попит на конкретну ділянку.

Але, як вважає партнер, керівник галузевої практики агропромислового сектора KPMG в Україні Олександр Гаврилюк, вже зараз у країні існує й цілковито діє справедливий ринковий механізм визначення цін на землю. За його словами, очікується, що в цілому ціна буде формуватися на базі вартості оренди ділянки (або аналогічної ділянки) у визначеній ринком пропорції.

Універсальність і зручність саме цього механізму полягає в тому, що вартість оренди вже враховує важливі чинники, які впливають на ціну ріллі:

  • кліматичну зону,
  • продуктивність землі,
  • історію використання ділянки,
  • розташування по відношенню до інфраструктури — портів, елеваторів, залізничних станцій тощо.

На жаль, повної достовірної інформації щодо цін оренди земельних паїв не існує. В Україні є лише одна база даних результатів земельних аукціонів «СЕТАМ» на право оренди земельних ділянок державної власності. Нагадаємо, що пілотний проєкт OpenMarketLand був запущений ДП «СЕТАМ» і Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) терміном на один рік, який нещодавно минув.

«Пілотний проєкт дозволив нам дослідити ринок та виявити значний платоспроможний попит на українську землю. Найдорожча — у Черкаській і Кіровоградській областях, далі — Полтава та Вінниця», — наголосив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов.

І, як додав заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Денис Марчук, пілотний проєкт довів: оренда землі в Україні не дешева, міф було розвіяно. Вже зараз оренда коштує $50–300 за гектар на рік, тому і побоювання щодо купівлі землі за безцінь є безпідставними.

Landlord раніше повідомляв про те, як рахувати ціну сільгоспугідь та від чого залежить вартість української землі.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору