Ужгородка

Новини Закарпаття

У чому перевага малих фермерів над агрохолдингами – Євген Дудка

Малим фермерам в Україні бракує управлінських та економічних знань, проте саме вони є господарями на своїй землі, а отже ставляться до неї більш відповідально, ніж великі компанії.

Таку думку висловив власник групи компаній «Вілія» Євген Дудка, виступаючи на конференції PRO100AGRO, яка проходить сьогодні в Києві.

За словами Євгена Дудки, малі фермери в Україні наразі стикаються з низкою проблем:

  • дефіцит оборотних коштів;
  • проблема розрахунків з дистриб’юторами, з банками;
  • проблема з технікою.

Спікер розмірковує, з чим пов’язані ці проблеми.

«Справжня катастрофа – не в політичних змінах, не в турбулентності ринку землі, навіть не в погодних умовах. Проблема в нас самих. Чому? У нас всіх сьогодні тотальний брак управлінських та економічних знань», – говорить Євген Дудка.

Спікер наводить типову ситуацію: приходить фермер, і йому немає чим розрахуватися, хоча прибуток він отримав. Євген Дудка бачить тут проблему в непрямих витратах: часто аграрії, яким бракує менеджерських навичок, витрачають кошти не на розвиток господарства, не думаючи про перспективу.

У цьому сенсі в агрохолдингів є значні прерогативи: у великих компаніях, як правило, налагоджено і ефективне управління, і закупки, і реалізація продукції.

Водночас малі фермери, на думку  власника групи компаній «Вілія», мають важливу перевагу над агрохолдингами. Ця перевага – у відповідальному ставленні до землі, яку вони обробляють.

«Ми, менші фермери, ми господарі на своєму місці. І краще за нас ніхто не догляне в полі квадратний метр. І в цьому сама ідея», – наголошує спікер.

Landlord раніше повідомляв про те, що сьогодні в Києві відбувається визначна аграрна подія року – конференція PRO100AGRO, під час якої кращі фахівці галузі представляють власний досвід та розповідають про основні тренди сучасного агробізнесу.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору