Ужгородка

Новини Закарпаття

Земельні афери: як в Україні крадуть землі в учасників війни

На учасників війни в Україні було оформлено понад 100 тис. га землі, і майже всі вони були продані різним агрокомпаніям. При цьому як виділення, так і продаж земельних ділянок часто відбувалися без відома бійців. Аферисти діють за чіткими схемами, забираючи собі в кишеню великі суми.

Про це йдеться в розслідуванні програми Гроші.

Сюжет розповідає про ситуацію в селі Велика Вільшанка, що у Васильківському районі на Київщині. Земля тут недешева. Як розповіла голова Великовільшанської сільської ради Світлана Гайдаєнко, за два місяці в районі було приватизовано майже 50 га землі – 22 особи з Миколаївської та Херсонської областей отримали по 2 га землі.

«Документи свідчать – 22 людини всього за 2 місяці (із серпня до вересня) приватизували майже 50 га землі. Рішення про видачу землі брав Київський Геокадастр. Усі дозволи на приватизацію ділянок видала вже колишня начальниця управління Людмила Приходько. Дуже скоро всі ці ділянки були продані», – відзначає джерело.

Журналісти провели розслідування, щоб дізнатися, хто отримував земельні ділянки під Києвом, а потім відразу ж їх продавав. З’ясовано, що один із власників – це мешканець села Петрівка, що на Миколаївщині. Він військовий, і вже майже рік перебуває в зоні бойових дій. Його дружина розповіла, що чоловік не отримував ніякої землі навіть у своєму селі, не те, що на Київщині.

Автори програми дослідили, що з рештою землевласників ситуація аналогічна: це військові, які нічого не знають про виділення їм землі в Київській області.

«Деякі бійці згадують, що півтора року тому хтось із знайомих пропонував допомогу в оформленні землі. Мовляв, документи зроблять, якщо боєць погодиться здати землю в оренду на рік. Договір про оренду навіть підписували в нотаріуса. За це бійцям дали деякі гроші ($200–300) – за «оренду» тоді ще примарної земельної ділянки», – розповідає джерело.

Ситуацію прокоментував адвокат Віктор Кобилянський, зауваживши, що учасників війни часто використовують у земельних схемах. Бійцям дають невелику суму, ті підписують довіреність, і далі від їх імені діє інша особа.

Журналісти з’ясували, що у випадку із землями у Великій Вільшанці замішаний головний спеціаліст Інституту земельних відносин Віктор Ключинський. Згідно з документами, цей чиновник і розпорядився всіма землями, виділеними бійцям, отримавши за кожну ділянку майже 93 тис. грн. На камеру Ключинський це заперечує.

«У цілому по Україні на учасників війни було оформлено понад 100 тис. га землі. Майже всі вони поповнили земельні ділянки різних агропідприємств. Визначити, скільки бійців продали свої ділянки самостійно, а хто став жертвою «схеми» – вкрай важко», – робить висновок джерело.

Landlord раніше повідомляв про те, хто і за якими схемами купує сільськогосподарські землі на нелегальному ринку.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору