Як у бабусі: 5 кращих і оригінальних рецептів пісної, багатої і голодної куті

Одним з головних традиційних різдвяних страв є кутя. Наші предки з трепетом ставилися до Різдва, тому і страви в це свято повинні були бути особливими.

Кожна доросла людина була б щаслива зануритися в ту святкову атмосферу і ще раз з’їсти хоч ложечку куті зі смаком дитинства.

Редакція nash.live зібрала для вас ТОП-5 рецептів куті, яка за смаком нагадає бабусину.

Пісна кутя

Пісну кутю прийнято варити на Святвечір. Православні його відзначають 6 січня.

Інгредієнти

  • Пшениця – 1 стакан
  • Вода – 3 склянки
  • Рослинна олія – ​​1 ст. л.
  • Мак – 150 г
  • Ізюм – 100 г
  • Волоські горіхи – 100 г
  • Мед – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка

Спосіб приготування

1. Пшеницю треба перебрати, добре промити і замочити на пару годин. Якщо є час, то краще залишити на ніч.

2. Після того, як ви вимочили пшеницю, її потрібно зварити, додавши сіль і рослинне масло.

3. Потім потрібно замочити мак. Залийте його окропом і залиште приблизно на 1 годину. Він повинен розбухнути.

4. Ізюм теж краще намочити, щоб він став м’яким.

5. Коли мак розбухне, його потрібно висипати в сито, і дати йому стекти. Далі мак слід перетерти в блендері.

6. Потім волоські горіхи потрібно обсмажити на сухій сковороді, після чого подрібнити.

7. Коли пшениця звариться, в неї можна додати мак, родзинки, горіхи, а також полити медом.

Багата кутя

Багату, або щедру, кутю варять 13 січня, на Старий Новий рік.

Інгредієнти

  • Пшениця – 400 г
  • Молоко – 750 г
  • Мак – 50 г
  • Мед – 50 г
  • Сухофрукти – 200 г

Спосіб приготування

1. Пшеницю треба перебрати, помити, залити холодною водою і залишити на кілька годин.

2. Коли зерно вбере в себе воду, його слід залити молоком і зварити до повної готовності.

3. Мак слід попередньо замочити, щоб він набряк, а потім перебити в блендері.

4. Після того, як каша приготуватися, в неї потрібно додати мед, мак, сухофрукти. Також в гарячу кашу можна додати трохи вершкового масла, воно додасть страві ніжного смаку.

Голодна кутя

Голодна кутя закриває цикл різдвяних свят. Її прийнято готувати напередодні Водохреща – 18 січня.

Інгредієнти

  • Пшениця – 200 г
  • Вода – 2-3 склянки
  • Мед за смаком

Спосіб приготування

1. Пшеницю треба промити і замочити в холодній воді на пару годин.

2. Далі пшеницю знову заливаємо холодною водою і ставимо варитися до того моменту, поки каша не стане м’якою.

3. Потім пшеницю висипаємо в сито, щоб вся зайва рідина вилилася, і пересипаємо в каструлю.

4. Мед розводимо водою 1:2 і заливаємо цією рідиною пшеницю.

5. Каструлю ставимо на слабкий вогонь, доводимо до кипіння і вимикаємо. Далі кашу можна остудити і подавати до столу.

Нетрадиційні рецепти куті
Кутя з рисом і шоколадом

Інгредієнти

  • Рис – 400 г
  • Шоколад (за смаком: темний або молочний) – 100 г
  • Мак – 100 г
  • Сухофрукти – 100 г
  • Мед – 50 г

Спосіб приготування

1. Необхідно взяти розсипчастий рис. Кілька разів промити його під проточною водою.

2. Далі наливаємо в каструлю воду. Її повинно бути в 1,5 рази більше ніж рису.

Коли вода закипить, в неї потрібно всипати промитий рис і варити близько 30 хвилин.

3. Далі натираємо шоколад на крупній тертці.

4. Мак заливаємо водою і даємо набрякнути, після чого перетираємо на блендері.

5. Коли рис зварився, в нього можна додати сухофрукти, мед, тертий шоколад, і мак.

Кутя з вершками

Інгредієнти

  • Перлова крупа – 200 г
  • Мак – 100 г
  • Горіхи волоські – 100 г
  • Ізюм – 100 г
  • Мед – 2 ст.л.
  • Курага – 100 г
  • Вершки – 70 г

Спосіб приготування

1. Перловку заливаємо водою з розрахунком 1: 2. І варимо на середньому вогні, поки вона не буде м’якою (близько 1 години).

2. Коли каша приготується, в неї потрібно влити вершки і поварити ще пару хвилин, поки вони не вбереться.

3. Мак потрібно залити окропом і розім’яти в ступці (можна перебити в блендері).

4. Волоські горіхи і курагу (її також попередньо можна залити окропом) теж потрібно подрібнити.

5. Після цього всі інгредієнти додаємо в кашу, і зверху поливаємо медом. Готово!

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *