Ужгородка

Новини Закарпаття

Нормандський формат і обмін полоненими: Пристайко підбив підсумки 2019 року

Глава МЗС України Вадим Пристайко підбив передноворічні підсумки і пообіцяв пізніше розповісти про плани.

“Наш уряд працює для того, щоб люди відчували результати вже зараз, а не через 3-4 роки. Сьогодні – трохи передноворічних підсумків Міністерства закордонних справ. Пізніше – про плани”, – написав Пристайко у своєму Twitter.

Пристайко виділив такі головні події 2019 року:

  • Ми працюємо, щоб українці були вдома, а не в російських або окупаційних в’язницях. Ми відновили Нормандський формат на рівні лідерів. Перший і головний поки підсумок – 76 українців вчора повернулися з полону.
  • Ми працюємо, щоб українці могли подорожувати по світу без віз. Ми підписали, ввели в дію або розширили відповідні договори з Еквадором, Колумбією, Маршалловими Островами, Монголією, Аргентиною, Шрі-Ланкою і Домінікою.
  • Ми працюємо заради безпеки наших громадян. Також і на території Росії. З 1 березня – виїзд в РФ тільки за біометрикою. Ніяких підробок, ніяких дитячих свідотств без фото, цифрова база і максимальна зручність і безпека.
  • Ми працюємо, щоб українці мали, до кого звернутися за допомогою в усьому світі. Де немає штатних консулів – допоможуть почесні. Ми відкрили 8 нових почесних консульств – від Монголії до Франції.
  • Ми за те, що міжнародне право живе. Працюємо, щоб довести: РФ порушує права людини, права українців і права національних меншин, на окупованих територіях, а також спонсорує тероризм. Про це говорять і проукраїнські “кримські” резолюції ООН.
  • Ми працюємо, щоб український бізнес відчував себе впевнено за кордоном, а наші партнери знали, що Україна – це місце, куди безпечно і вигідно інвестувати саме зараз. Економізація зовнішньої політики – наш принциповий пріоритетний напрямок.
  • Ми працюємо, щоб показати українську культуру світові і прокомунікувати себе як сучасну цікаву країну. У цьому році – понад 400 культурних заходів за кордоном. Головне за 2019 рік на цьому напрямку: успішно провели різноплановий і насичений Рік української культури в Австрії.
  • Ми працюємо, щоб довести: Україна є надійним транзитером газу, а проекти на кшталт Nord Stream 2 – політичними спробами нас обійти. Анбандлінг Нафтогазу і отримання компенсації від Газпрому – важливі перемоги на цьому напрямку. Перемоги, перш за все, заради нашої економіки.

“І ключове. Ми рухаємося вперед заради миру, миру на наших умовах і миру в єдиній можливій неподільній Україні, межі якої визначено міжнародно визнаними кордонами. Миру заради наших громадян. Миру заради життя. Правда на нашому боці”, – додав Пристайко.

Як раніше повідомляв НАШ, Пристайко перерахував плюси виїзду в Росію за закордонним паспортом.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору