Ужгородка

Новини Закарпаття

Коболєв пояснив, чим Україна пожертвувала заради газового договору з Росією

Глава правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв розповів, від яких своїх претензій стосовно газу відмовилася Україна задля підписання газового контракту з Росією. Про це він розповів на брифінгу, трансляцію веде телеканал НАШ.

Він висловив надію на те, що від нової угоди усі не втратять, а отримають щось нове, і буде покладено початок відносинам win-win – “коли всі задоволені і всі щось отримують”.

“Дуже важливо, чого домоглася українська сторона – це не обміняти погашення боргу за першим Стокгольмським трибуналом в сумі 2,9 млрд доларів на відмову від нового трибуналу, як пропонувалося спочатку. А (домоглася, – ред.) прибрати суму 2,9 млрд з переговорного столу. Це, фактично, сталося через те, що ця сума була погашена до підписання самої угоди – що мене позитивно здивувало. Нову транзитну угоду було обміняно на новий Стокгольмський арбітраж, який було подано нещодавно. Цього року ми до того ж до документів, які були подані в Стокгольм з нашого боку як зустрічні позови до “Газпрому”, подали цифрову оцінку у сумі понад 11 млрд доларів”, – розповів Коболєв.

Він пояснив, що українська сторона обміняла новий арбітраж на транзитний договір. За його словами, це та стратегія, якої “Нафтогаз” дотримувався останні кілька років.

“Природою арбітражу було небажання РФ використовувати нашу систему. А оскільки “Газпром” погодився на це, в обмін на це ми відмовилися від цього позову. Ось це – найголовніший елемент угоди”, – додав глава “Нафтогазу”.

Онлайн-трансляція брифінгу Андрія Коболєва:

Як повідомляв НАШ раніше, 30 грудня Україна і Росія підписали контракт по транзиту газу на п’ять років.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору