Ужгородка

Новини Закарпаття

У 2019/2020 МР експорт кукурудзи зі США складе мінус 27%

Глобальні ринки пшениці та кукурудзи демонструють різноспрямовану динаміку. Дехто з експортерів потерпає від глобальних природних катаклізмів і падіння врожаїв та торгівлі, дехто нарощує прибутки.

Січневі прогнози Департаменту сільського господарства США виглядають як пошук рівноваги між пророцтвами екстремального падіння і сподіваннями на рекордне зростання. Так, підвищуються прогнози з виробництва кукурудзи, а дані з виробництва пшениці коригуються у бік зниження. У той же час переважають негативні очікування з приводу зовнішньої торгівлі кукурудзою, а відвантаження пшениці йдуть у ріст.

Тривожні новини

Перший тиждень січня нового 2020 року мав би стати часом, коли трейдери в очікуванні звіту Департаменту сільського господарства США (United States Department of Agriculture — USDA), що вийшов 10 числа, приходять у норму після новорічних свят.

Але 3 січня в результаті авіаудару США був убитий іранський генерал Сулеймані. Іран пообіцяв сувору помсту, а президент США пригрозив «непропорційним» ударом у відповідь. Зростання ескалації призвело до жертв серед цивільного населення. У результаті помилки іранці збили літак української авіакомпанії МАУ, що здійснював рейс Тегеран — Київ. Ця трагічна випадковість помітно остудила «гарячі голови» всіх учасників конфлікту. Однак занепокоєння ринків із приводу того, що відносини між США та Іраном можуть загостритися в будь­-який момент, нікуди не зникло.

Зростаюча напруженість на Близькому Сході перш за все може вийти боком для американських виробників пшениці. Є побоювання, що вони втратять доступ до близькосхідних ринків у той час, коли саме цей напрямок називали точкою зростання для американського експорту культури. Крім того, Іран є великим імпортером кукурудзи і соєвих бобів. Очевидно, в результаті конфлікту, що зародився, під загрозою опинилися як діючі, так і майбутні експортні контракти, адже війна рідко буває корисна для міжнародної торгівлі.

Щоправда, гостра фаза конфлікту швидко добігла кінця — у лідерів США та Ірану вистачило здорового глузду піти на взаємні поступки. Сировинні ринки зазнали лише короткочасної дестабілізації — ціни на нафту, ЗРС, метал і сільгосппродукцію декілька днів «гуляли» куди заманеться.

Крім геополітичних чинників, у верхній частині списку занепокоєння трейдерів перебували й дані про стан врожаю в Південній Америці. У той час, як в Аргентині пройшли дощі, а Бразилія переживає посушливий період. Ці фактори могли серйозно вплинути на врожайність зернових у вказаних країнах.

Проте, судячи з даних свіжого звіту USDA, цього не сталося. Січневі цифри з виробництва зернових як в Аргентині, так і у Бразилії, не відрізнялися від грудневих. Отже, на думку USDA, несприятливі погодні умови поки не будуть мати жодних наслідків для місцевих аграріїв і глобального ринку.

Утім, прогноз світового виробництва пшениці на 2019/2020 маркетинговий рік аналітики скоротили на 1 млн т (у порівнянні з грудневим звітом). Очікування USDA щодо обсягів врожаю пшениці у провідних країнах-­експортерах можна охарактеризувати як різноспрямовані.

Так, продовжує падати Австралія. Інформація про складну погодну ситуацію на території континенту, сувору посуху, а також численні пожежі стала предметом обговорення не тільки учасників сільгоспринку, але й безлічі небайдужих людей з усіх куточків світу. Січневий звіт USDA — це мінус ще 0,5 млн т від врожаїв австралійської пшениці. Поки що прогнозується, що в поточному сезоні Австралія знизить виробництво культури на 1,7 млн ​​т або на 10% у порівнянні з попереднім маркетинговим роком. При цьому експортні відвантаження з континенту впадуть на 0,8 млн т. Це на 9% нижче показників минулого сезону і на цілих 40% нижче обсягів експорту австралійської пшениці у 2017/2018 маркетинговому році.

Читайте: 26 способів підвищити рентабельність

Також на 0,5 млн т знижений у порівнянні з грудневим звітом прогноз виробництва пшениці у Російській Федерації. В USDA пояснюють, що відкоригували цифри згідно з оновленими даними профільного міністерства РФ. Поки що прогнозний обсяг виробництва російської пшениці у 2019/2020 сільськогосподарському сезоні на 2,5% вищий від торішніх показників.

До речі, на той же обсяг у 0,5 млн т збільшений прогноз врожаю культури в Європейському Союзі. Схоже, що за підсумками сезону європейським аграріям вдасться наростити виробництво пшениці більш, ніж на 12% у порівнянні з результатами минулого сезону. ЄС, як і раніше, залишається найбільшим світовим виробником цієї культури. Його частка у глобальному випуску пшениці становить 20%.

Що стосується споживання пшениці, то у порівнянні з грудневим звітом його збільшено незначно. А ось очікування щодо світового експорту зросли на 1,3 млн т. Перш за все це плюс 2 млн т європейського експорту. В USDA пояснюють пожвавлення відвантажень пшениці з території ЄС конкурентними цінами на європейське зерно. Також USDA передбачає, що на 0,5 млн т збільшиться експорт пшениці з України. Поки що очікується, що українські трейдери за підсумками 2019/2020 маркетингового року зможуть продати 20,5 млн т пшениці проти торішніх 16,02 млн т. Таким чином, можливо, Україні вдасться наростити експорт культури на 28% у порівнянні з маркетинговим сезоном 2018/2019 років. Щоправда, ще більший потенціал для рекорду, за оцінками USDA, має Європа. Зараз прогнозується, що експорт європейської пшениці у нинішньому сезоні перевищить торішній результат на цілих 33%.

Для Російської Федерації очікування по закордонних поставках пшениці у січні погіршені на 1 млн т. У USDA пояснюють таку динаміку відносно високими цінами на російську пшеницю. Поки прогнозується, що у 2019/2020 маркетинговому році Росія продасть за кордон 34 млн т збіжжя. Це на 5% менше минулорічних обсягів і на 18% нижче за результат позаминулого сезону. Проте Росія залишається другим у світі виробником пшениці, збираючи десяту частину глобального врожаю культури.

Зазначимо, що у порівнянні з обсягами відвантажень у минулому сезоні імпорт пшениці за підсумками 2019/2020 маркетингового року зросте майже на 5%. Очікується, що закупівлі культури збільшить Бангладеш — на 1 млн т у порівнянні із сезоном 2018/2019 років. На 0,5 млн т зросте імпорт пшениці до Нігерії.

Також в USDA говорять про тенденцію збільшення глобального використання пшениці на тлі скорочення зарубіжних відвантажень. Результатом дисбалансу стало погіршення перехідних запасів культури на 1,2 млн т (у порівнянні з грудневими даними) до 261,8 млн т. Разом з тим поки очікується, що глобальні складські запаси пшениці на кінець 2019/2020 маркетингового року будуть на 3,6% вищими, ніж рік тому. При цьому слід зазначити, що в цих обсягах ось уже кілька років поспіль знижується частка великих експортерів культури.

Кукурудза

У січневому звіті USDA прогноз світового виробництва фуражного зерна у 2019/2020 маркетинговому році був незначно підвищений до 1401,8 млн т. Головне зростання дали США, а падіння — Китай. Окремо слід підкреслити збільшення виробництва ячменю в ЄС і скорочення врожаю культури в Австралії та Піднебесної.

Очікування по кукурудзі у порівнянні з грудневими даними збільшені на 2,22 млн т до 1122,46 млн т. Але цей показник, як і раніше, менше торішнього обсягу на 1%. В USDA також рапортують про зростання виробництва кукурудзи у Бангладеш, Росії та ЄС. У Російської Федерації січневий прогноз дав приріст врожаю кукурудзи на 0,5 млн т.

Поки виходить, що за підсумками 2019/2020 сільськогосподарського року країна збільшить випуск кукурудзи майже на третину до 14,5 млн т (у порівнянні з обсягами минулого сезону). Також виробництво кукурудзи продемонструє істотне зростання у ПАР — на 18,6% до 14 млн т. У свою чергу, за прогнозами USDA Україна недотягне до результатів минулого сезону 1% і за підсумками року випустить 35,5 млн т культури, замикаючи трійку лідерів глобального виробництва цього зерна. На другому місці буде Аргентина з її 50 млн т (мінус 2% від результатів минулого сезону). І з величезним відривом йдуть США, незважаючи на падіння у 4,5% у порівнянні з 2018/2019 маркетинговим роком (саме навколо розмірів цього відставання аналітики сільгоспринку ламають списи весь поточний сезон). Зараз прогнозується, що американці закінчать рік із показником виробництва кукурудзи в 347,78 млн т.

Основні глобальні зміни у торгівлі фуражним зерном у 2019/2020 маркетинговому році включають збільшення очікувань щодо експорту кукурудзи з України та ЄС (у порівнянні з грудневим показником). За підсумками року прогнозується, що відносно результатів сезону–2018/2019 РФ може наростити експорт культури більш ніж на 100% — до 5,7 млн т. Незначне збільшення продемонструє український експорт — до 30,5 млн т у 2019/2020 маркетинговому році проти 30,32 млн т у 2018/2019 сільськогосподарському сезоні. Зросте й міжнародна торгівля кукурудзою виробництва ПАР.

Решта найбільших експортерів зерна недотягнуть до торішніх показників. На 7% просяде експорт аргентинської кукурудзи, 14% втратять обсяги міжнародної торгівлі кукурудзою з Бразилії. На 14% впаде й експорт кукурудзи із США (у порівнянні з результатами 2017/2018 маркетингового року падіння становитиме вражаючі 27%). Це піке — тільки один із результатів торговельної війни між США і Китаєм, на згасання якої американські аграрії сподіваються у році, що настав.

Що стосується перехідних запасів кукурудзи, то у порівнянні з грудневим прогнозом очікування аналітиків USDA погіршені на 2,8 млн т, відображаючи скорочення в Китаї та Бразилії.

Крім того, слід відзначити збільшення закупівель імпортної кукурудзи з боку Єгипту — на 0,5 млн т у порівнянні з обсягами 2018/2019 маркетингового року. А ось Європейський Союз знизить закупівлі на 4,21 млн т (утім, про таку динаміку аналітики попереджають вже не перший місяць). Нагадаємо, що саме Україна є найбільшим експортером культури до ЄС. І дійсно, згідно з даними Держкомстату у жовтні­листопаді 2019 року експорт української кукурудзи до країн ЄС впав на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

В цілому у порівнянні з обсягами торгівлі у 2018/2019 маркетинговому році глобальний імпорт кукурудзи у поточному сезоні може зрости майже на 3%.

Також потрібно сказати й про обсяги міжнародних складських запасів культури. Вони нижчі від минулорічних показників на 23 млн т. Зазначимо, що, незважаючи на загальну негативну динаміку, частка основних експортерів в обсязі глобальних залишків зростає (у порівнянні з даними за минулий сезон).

Текст: Еліна Московчук

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору