Ужгородка

Новини Закарпаття

Помідори з підземної теплиці: кейс господаря з Тернопільщини

Степан Андреїв з села Трибухівці, що в Тернопільській  області, вирощує овочі за унікальною технологією: у підземній теплиці. Це дозволяє збирати урожай навіть взимку.

Про незвичайну теплицю, яку спорудив господар, пише видання «Реально». Фото теплиці та врожаю господар розмістив на своїй сторінці у Фейсбуку.

Степан Андреїв розповів суть свого винаходу: він заглибив теплицю в землю на півтора метри, щоб зекономити на опаленні. На такій глибині земля зберігає тепло навіть у найсильніші морози. Стіни теплиці до рівня землі господар зробив з термоблоків, що захищає від холоду. Зверху споруда вкрита двома шарами тепличної плівки, між якими – повітряна подушка. Крім того, теплиця захищена від вітрів завдяки дуже вдалому розташуванню: зі сходу – високий будинок, з заходу і півночі – ліс.

До своєї теплиці господар влаштував вхід через підвал будинку, а не вулицею, що дозволяє додатково зберігати тепло.

– Усе це разом дозволяє при не дуже великих затратах на опалення вирощувати овочі і квіти цілорічно, – каже Степан Андреїв.

У сонячні дні температура в теплиці сягає 20 градусів. У похмурі дні вдень 12-14 градусів, а вночі 8-10 градусів тепла. Господар каже, що для більшості рослин цього достатньо.

– На ідею заглибленої теплиці я натрапив в інтернеті, захопився цією ідеєю, і вирішив зробити її в себе. Обійшлася вона мені дуже дорого, по ходу роботи були сумніви, наскільки ця справа буде прибутковою. Але вже зараз, після перших місяців роботи, я можу сказати, що не шкодую про витрачені кошти. Цілорічне вирощування овочів в наших кліматичних умовах – це не фантастика; ця ідея справді працює і приносить прибуток, – розповів власник підземної теплиці.

Зараз він збирає та продає врожай помідорів, на підході редиска, а у квітні очікується врожай огірків. До дня Святого Валентина та до 8 березня готується продавати квіти. Експериментує з ремонтантною полуницею.

Читайте: Французький делікатес: кейс фермера із Прикарпаття з вирощування каплунів

Зірвані помідори дозрівають у підвалі будинку, де постійно підтримується температура 20-25 градусів.

Як повідомляв раніше Landlord, понад 300 екзотів вирощують школярі на Черкащині.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору