Ужгородка

Новини Закарпаття

Потомство приймають французькі експерти: як фермери з Херсонщини вирощують елітних кіз

Господарство вирощує 186 дорослих альпійських кіз та 25 козенят. В планах – збільшити поголів’я до 600, щоб отримувати 3 тонни цінного молока на добу.

У селі Мар’янівка Каховського району (Херсонщина) у сімейному господарстві «Агробізнес» вирощують альпійських кіз. Розводити елітну породу фермери почали два роки тому – придбали за кордоном 40 тварин, для цього взяли кредит у банку, повідомляє Новий день.

Для прийому потомства в альпійських кіз фермери викликали консультантів аж із Франції, у яких більш ніж 40 років стажу.  За словами генерального директора ТзОВ «Агробізнес» Едуарда Репілевського, приїзд іноземних експертів – не примха, а необхідність. Французькі колеги показують, як правильно перерізати пуповину, відгодувати козенят та грамотно роздоювати кіз.

«Від цього багато що важить, якщо хочемо «дотягнутися» до французьких надоїв у шість літрів молока на козу щодня. Від кваліфікованого догляду залежить, приміром, чи відповідатиме нормам рівень жирності й білку в молоці – а без цього і якісного сиру не отримати», – ділиться фермер.

Читайте: «Вірландія» на 45 гектарах: грузинський художник вирощує віслюків заради цілющого молока

Зараз на фермі вже 186 дорослих тварин та 25 козенят. Потомство мешкає у відокремленому відсіку – де козенят годують за спеціальним режимом. Температура повітря у загороді – +20 градусів. Фермери вже заклали фундамент нового приміщення для племінних молочних кіз. У планах – збільшити поголів’я до 600, щоб отримувати біля 3 тонн молока на добу, адже попит на продукцію росте. Козине молоко без лактози, на нього у дітей немає алергії. М’ясо кіз – дієтичне, без жиру. Також господарство виготовляє близько 30 сортів твердих сирів. Обладнання на українській фермі відповідає європейським стандартам.

Французька експертка Надін Рек’єм зазначає, що рівень автоматизації на мар’янівській фермі вищий, ніж на її фермі, де ростуть 400 кіз. Та й власного ветеринарного лікаря у них немає, як в українських господарів. Виготовляють вони в основному м’які види сирів, попит на які у Франції великий. Козине м’ясо продають у Грецію, Італію та країни Африки.

Як повідомляв LANDLORD, родина Кмітів зі Львівщини має власну ферму «Мукко» та міні-завод з виробництва 15 видів екзотичних сирів з козиного та коров’ячого молока.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору