Хоча африканська чума свиней поширюється в Україні вже протягом семи років, серед багатьох власників тварин (особливо дрібних фермерів та селян) є великий відсоток людей, які не володіють достовірною інформацію про захворювання та засоби біозахисту. Серед звичайних споживачів таких – більшість. Утім, опосередковано поширення АЧС впливає на багатьох громадян. Перелік поширених міфів щодо АЧС та їх спростування опублікувала Асоціація “Свинарі України” (АСУ).
Зокрема, розповсюдженими є думки, що вірус може впливати на здоров’я людей, передається лише від тварини до тварини, а також те, що АЧС не має стосунку до звичайних споживачів.
“АЧС — гостра, висококонтагіозна, інфекційна, вірусна хвороба, яка вражає свиней усіх порід та статево-вікових груп. Однак, вірус АЧС не передається людині і є повністю безпечним для її здоров’я. При контакті з інфікованою твариною здорова з високою вірогідністю також захворіє. Проте АЧС передається і через контакт з контамінованими кров’ю або фекаліями, одягом, кормами, технікою, транспортними засобами та харчовими відходами. АЧС не завдає прямої шкоди споживачеві, проте опосередковано може вплинути на раціон українців. Так, в середньому українці споживають близько 750 тис. тонн свинини та продуктів переробки на рік. Однак, унаслідок складної епізоотичної ситуації щодо АЧС, упродовж останніх 5 років виробництво свинини в Україні зменшилося на 5%”, – зазначили в АСУ.