Ужгородка

Новини Закарпаття

Вуха-банани і рідкісні антитіла. Як одна лама може допомогти людству перемогти коронавірус

Переклад статті The New York Times

Вінтер – чотирирічна лама шоколадного кольору з тонкими ніжками, вухами-бананами і довжелезними віями. Деякі вчені сподіваються, що вона стане важливою фігурою у боротьбі з коронавірусом.

Ця лама не має надможливостей. Вінтер – просто щасливиця з Бельгії, яку місцеві дослідники у 2016 році відібрали для серії досліджень вірусів SARS і MERS. Виявивши, що її антитіла побороли інфекції, вчені припустили, що ті ж самі антитіла також можуть нейтралізувати новий вірус, що викликає COVID-19. Вони мали рацію і у вівторок опублікували результати своїх досліджень в журналі Cells.

Лама Вінтер. Фото: Reuters

Вчені вже давно використовують лам для дослідження антитіл. Наприклад, за останнє десятиліття вчені використовували антитіла лам для досліджень ВІЛ і грипу, що допомогло їм знайти багатообіцяючі методи лікування для обох вірусів.

Організм людини виробляє тільки один тип антитіл, що складається з двох білкових ланцюгів – важких і легких – які разом утворюють структуру у формі літери Y. Важкі ланцюги формують всю Y, а легкі торкаються лише її “ручок”. Лами ж виробляють два типи антитіл. Один з них за розміром і будовою аналогічний людським. Другий набагато менший – лише 25% від розміру людського антитіла. Антитіла лам теж Y-образні, але їх “ручки” набагато коротші, тому що вони не мають легких ланцюгів.

Людські антитіла та антитіла лам. Фото: Biotech Animated

Ці менші антитіла, на відміну від людських, можуть зв’язуватися із заглибленнями і щілинами на поверхні шиповидних білків – саме вони дозволяють коронавірусам проникати до *клітин-господарів і заражати нас. Завдяки цьому вони можуть ефективніше нейтралізувати віруси.

Також антитіла лам легше піддаються маніпуляціям. За словами доктора Хав’єра Саленса, молекулярного вірусолога в Гентському університеті в Бельгії і автора нового дослідження, їх можна зв’язувати або комбінувати з іншими антитілами, в тому числі людськими, і попри це вони залишаться стабільними.

Такі антитіла – загальна генетична характеристика сімейства верблюжих, куди, окрім лам, входять альпаки, гуанако і одногорбі верблюди.

Акули теж мають ці антитіла, але вони “не найкращий експериментальний зразок і далеко не такі кумедні, як лами”, пояснив співавтор нового дослідження Деніел Репп, аспірант Техаського університету в Остіні і Дартмутського коледжу.

Доктор Саленс пояснив, що лами одомашнені, з ними легко працювати і вони набагато менш вперті, ніж їх верблюдові сородичі. Проте, “якщо ви їм не подобаєтеся, вони будуть плюватися”.

У 2016 році Репп, доктор Саленс і доктор Джейсон Макленнан, структурний вірусолог з Техаського університету в Остіні, разом з іншими вченими почали дослідження, метою якого було виявити антитіла лам, здатні “нейтралізувати різні типи коронавірусів”.

Вони ввели в організм Вінтер шиповидні білки вірусів, які викликали епідемії SAPS і MERS, після чого взяли зразок її крові. І хоча вони не могли виділити єдине антитіло, яке протистояло обом вірусам, вони виявили два потужних антитіла, кожне з яких боролося окремо з MERS і SARS.

Поки дослідники описували результати своєї роботи, в січні почалася епідемія нового коронавірусу. Вони одразу ж зрозуміли, що менші антитіла лам, “які можуть нейтралізувати SARS, з великою ймовірністю зможуть також розпізнати вірус COVID-19”, пояснив доктор Саленс.

Так і сталося – антитіла ефективно пригнічували коронавірус в культурах клітин.

Дослідники сподіваються, що в майбутньому антитіла можна буде використовувати як профілактичного лікування, вводячи їх тим, хто ще не заражений, щоб захистити від вірусу – наприклад, медпрацівникам. Але хоча лікування почне діяти відразу після введення антитіл, без додаткових ін’єкцій його ефект буде тривати лише місяць або два.

Такий підхід можна буде застосовувати не раніше ніж за кілька місяців, але дослідники вже наближаються до клінічних випробувань. Також можуть знадобитися додаткові дослідження, аби переконатися в тому, що вводити антитіла лам людям безпечно.

“Попереду ще багато роботи, аби можна було перейти до клінічних випробувань”, – сказав доктор Саленс. “Якщо все буде гаразд, лама Вінтер заслуговує на пам’ятник”.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору