Ріпак та кукурудза на українських нивах нікого не дивують і гарантовано приносять вигоду аграріям, а от чи варто вкладати гроші в практично не зайняту нішу, яка може стати доволі прибутковою, але не за рік чи два? Мова йде про делікатесні гриби трюфелі, які купують Мішленівські ресторани по 1200 евро за кілограм.
Вінницький фермер Олександр Джига опанував технологією культивування трюфелів і поставляє делікатес c власної плантації в вітчизняні ресторації. Про це він розповів в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.
«В залежності від виду трюфеля, з однієї плантації вже в перший рік його вирощування можна зібрати близько 4 кг з га. Найбільший врожай грибів може сягати навіть 250 кг з га. Але в середньому врожайність трюфеля становить 80-150 кг з га», — розповів Олександр Джига.
За словами фермера, слід враховувати, що вирощування трюфелів не принесе шалених надприбутків відразу, тому культивування гриба можна розглядати як додатковий бізнес на довготривалу перспективу.
«Щоб закласти плантацію, спочатку треба вкласти 5-10 тис евро в кожний гектар. В цей кошторис входять витрати на аналіз грунту і його підготовку, посадковий матеріал, оплату праці робітників, а також крапельне зрошення і огорожу. Але окупляться ці вкладення через 8-9 років «.
На думку фермера, такі інвестиції досить вигідні, тому що врожайність плантації з кожним роком підвищується, отже і доходи з часом будуть збільшуватися. Натомість щорічні витрати на підтримку врожайності плантації делікатесних грибів складають близько 350-500 євро на гектар. Ці гроші необхідні для коригування підкормки трюфелів, регулярний аналіз і обробку землі. Отже, загальні витрати до першого врожаю становлять 7,5-12,5 тис. евро на гектар.
Наразі фермер планує збільшити трюфельну плантацію до 20 га. Він впевнений, що в найближчі 20-30 років цей бізнес в Україні буде вигідним, тому що попит є, а конкуренції практично ніякої.
В Україні вирощування трюфелів поки що доволі рідкісний бізнес, хоча наш клімат і грунти цьому сприяють. Таку думку висловив власник однієї з найстаріших трюфельних плантацій в Бордо у Франції Едуард Ено, коли консультував ентузіастів з Регіональному ландшафтному парку Харкова, які вирішили вирощувати делікатесні гриби.
Трюфелі ростуть під землею на глибині 15-20 сантиметрів поряд з молодими дубами та березами. Збирають їх спеціально навчені собаки.
Цінуються чорні трюфелі з Перигора у Франції і білі з П’ємонту в Італії. На трюфельних фермах для туристів влаштовують «тихе полювання», а зібраний відвідувачами «врожай» за їх бажанням готують прямо на місці.