З початку року ціни на харчі здебільшого стабільно ростуть, тому особливо приємно побачити хоч незначне здешевлення бодай кількох видів продукції, що подешевшала. Так, за словами директора Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, доступнішими стали свинина, куряча тушка та гречка.
«Свинина подешевшала більш ніж 3 гривні, або 3%, курка в тушці – на 1,5 грн., або 2,5% і крупа гречана – на 1,3грн., або 7%. Середньостатистична ціна свинини – 98,5грн. за кілограм, курки – 53грн., а гречки – 19 грн.» — зазначив Олексій Дорошенко.
Щодо гречки, то ця крупа у листопаді цього року вперше за два роки перетнула цінову межу нижче 20 гривень за один кілограм. Щоправда, експерт уточнює, що такі ціни наводить Держстат.
«Відпускні ціни виробників та на оптових ринках показують стабільні ціни на овочі та фрукти, у той час як Держстат фіксує зниження цін на картоплю, капусту, моркву та цибулю. Тому чи дійсно подешевшало м’ясо в середньому по країні, також є спірним питанням», — підкреслює Олексій Дорошенко.
При цьому протягом листопада зафіксовано зростання цін на 14 найменувань товарів із 23, що підлягають державному моніторингу. Відчутно піднялося в ціні вершкове масло – на 6 грн. за кілограм, або на 4%. Зараз справжне вершкове масло, а не спред не може бути дешевшим, ніж 160 гривень за кілограм, а у фасованих пачках по 200 г – від 25 гривень за пачку.
Найбільше здорожчали яловичина, сало і сметана – від 1,20грн. до 1,3грн. за один кілограм або літр. Так, зокрема, яловичина й сало за місяць додали 1,3грн., що дорівнює 1% та 2% відповідно. Відтепер за місяць до Нового року вартість кілограму яловичини з кісткою в середньому в Україні становить 113 грн., а сала – 68грн. Сметана подорожчала на 1,2грн. за кілограм, або на 3%. ЇЇ середня ціна – 48грн.
Необхідно зазначити, що за листопад майже на чверть гривні зросла вартість соціальних сортів хліба. На сьогодні середня ціна найдешевшого білого хліба становить 13 гривень за кілограм, а чорного – 12,8.