Ужгородка

Новини Закарпаття

ООН перейнялося здоровим харчуванням населення планети

Понад 55 відсотків дорослого населення країн Європи і Центральної Азії страждають від зайвої ваги або ожиріння, і одночасно у мільйонів людей спостерігається анемія і нестача йоду, цинку або вітамінів А і D. Здебільшого проблеми зі здоров’ям у людей виникають через неправильне харчування. Багато факторів, що впливають на формування нездорового раціону харчування, лежать поза зоною персонального вибору людини. Таку думку висловила сьогодні в Будапешті фахівець ФАО з безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Елеонора Дюпуї на відкритті Дводенного Регіонального симпозіуму «Стійкі продовольчі системи для здорового харчування», організованому ФАО, ООН, та ЮНІСЕФ.

«Сьогодні ми розуміємо, що правильне харчування залежить не тільки від сільськогосподарського виробництва, а й від продовольчих систем в цілому — починаючи з планування виробництва і закінчуючи споживанням», — сказала пані Дюпуї.

У роботі симпозіуму беруть участь понад 200 експертів в області харчування, охорони здоров’я, освіти, соціального захисту та сільського господарства, а також представники урядових відомств,   професійних асоціацій, а також фермери, учасники кооперативів та представники громадянського суспільства.

«Ми повинні думати про створення інфраструктури, яка б включала можливості зберігання та переробки продукції, логістики та виведення на ринки. Це необхідно для забезпечення фізичної доступності поживної та безпечної продукції населенню як у віддалених сільських районах, так і в містах. Наша мета — нікого не залишити без уваги», — зазначила пані Дюпуї.

На симпозіумі розглядається проблема різних форм неповноцінного харчування — затримки росту, виснаження, надмірної ваги, ожиріння і дефіциту вітамінів і мінералів.  Сільське господарство також може вносити більш вагомий внесок у поліпшення харчування. ФАО просуває ідею диверсифікації сільськогосподарських культур — відмови від переважного обробітку основних культур і повернення до вирощування традиційних культур, багатих на мікронутрієнти. Найчастіше місцеве біологічне різноманіття, знання і традиційні практики можуть скласти основу для поліпшення харчування.

«Ми повинні розглядати агропродовольчі ланцюжки загалом, а також кожен окремий елемент продовольчих систем окремо для того, щоб зрозуміти, де саме існує ризик втрати поживної цінності продукту або де існують можливості для її збереження і поліпшення», — підреслила вона.

Згідно з даними ВООЗ, низька якість раціону харчування є фактором ризику номер один для таких неінфекційних хвороб як серцево-судинні захворювання, рак, респіраторні захворювання та діабет. Вона є основною причиною високих показників DALY (роки життя з поправкою на інвалідність) в регіоні, особливо в країнах Східної Європи, де рівень доходів в останні двадцять років стрімко зростає. Варто розуміти, що такий фактор абсолютно реально побороти.

Порядок денний в галузі сталого розвитку на період до 2030 року та цілі у сфері сталого розвитку з повною ясністю визначають: забезпечення продовольчої безпеки і повноцінного харчування для всіх є обов’язковою умовою.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору