Ужгородка

Новини Закарпаття

Новорічні забаганки: за свіже м’ясо перепілки до святкового столу доведеться переплатити 30-40%  

Традиційно українці споживають свинину, яловичину, курятину, а от м’ясо перепілки сприймають радше як делікатес. Здебільшого перепілок купують мешканці великих міст на ярмарках чи в супермаркетах. І до Новорічних свят попит на це ніжне та смачне м’ясо різко зростає, бо люди хочуть побалувати себе чимось незвичним та особливим.

Хоча ферми з утримання перепілок в Україні не є чимось екзотичним. Чисельність дрібних господарств з поголів’ям менше 10 тис. становить понад 89% від загальної кількості підприємств і нараховує приблизно 500 ферм. На їх частку припадає близько 39% загального обсягу виробництва перепелиній продукції в Україні. Такі дані наводить Pro-Consulting.

Чому вигідно розводити перепілок? Тому що їх простото утримувати та годувати, яйця перепілок смачніші за курячі і довше зберігаються, до того ж фермерів приваблює невеликий інвестиційний поріг і малий період окупності бізнесу.

Колишній співробітник рекламної фірми Микола Ковальов із Боярки на Київщині почав розводити перепілок після того, як залишився без роботи, пише gazeta.ua.

«Спочатку перепілками займався тесть: після аварії на Чорнобильській станції хтось сказав йому, що яйця корисні, виводять радіонукліди. Тесть перетворив кролятник на перепелину ферму, — розповідає Микола Ковальов»,

Після смерті тестя господарство занепало. Коли в мене на фірмі почали скорочувати працівників, нам із дружиною довелося переїхати до тещі. Тоді вперше задумався над тим, щоб відновити перепелину ферму. Десяток птахів придбав на базарі в Києві. Заплатив 500 гривень. Знайшов старі записи тестя про корми і температуру в клітках. За перший місяць зібрав 200 яєць. Купив інкубатор і невдовзі вже мав своїх курчат», — каже фермер.

За словами Миколи Ковальова, інформації про перепелиний бізнес в Україні доволі мало, тож дещо він взяв із записів тестя, наприклад про те, що металеві клітки викликають у птахів стрес, а більшість знать довелося шукати самотужки. Так, фермер їздив на семінари до Польщі, і привіз звідти м’ясну породу (дорослий птах виростає до 800 грамів).

За рік Микола розширив ферму з 10 птахів до 2 тисяч голів. За його словами, найважче було налагодити збут. Магазини вимагали реєстрацію, сертифікати якості та санітарні обстеження. Тому на отримання всіх дозволів він витратив кілька місяців.

«Ми забили молодих перепілок, нафарширували їх яйцями. Повезли продавати на ярмарок українських виробників. Страва мала успіх. Виявилось, ніхто ще не куштував таких перепілок. Продавали по 270 гривень за кілограм. Одна перепілка коштувала 45–70 гривень. Удома порахували, що з готових страв виторг більший, ніж із сирого м’яса. Дружина покинула роботу. Відкрили свій міні-цех. Запікаємо перепілок, робимо з птиці м’ясні пироги, салати на замовлення. Одна з найпопулярніших страв — обсмажені у фритюрі перепелині яйця. Постачаємо їх у місцеві кулінарії. Також продаємо сирі яйця, заморожені тушки.

Даємо оголошення про продаж продукції. Пропонуємо безкоштовну доставку по Києву. Замовлення розвожу на скутері. Маємо постійних клієнтів, які двічі на тиждень замовляють свіже м’ясо або готові страви», — розповідає фермер.

Він порахував, що кожна перепілка за рік приносить 5 тисяч гривень. «Найбільший попит перед новорічними святами. Людям хочеться екзотики. Записуються в чергу, щоб отримати свіже м’ясо. У цей період піднімаємо ціну на 30–40 відсотків», — каже Микола Ковальов.

За його словами, плюс такого бізнесу, що не потрібно великих площ. «Моя ферма розміщена у трьох сараях. Перепілки не шумні. Сусіди довгий час і не знали, що ми розводимо птахів. Послід можна використовувати для обігріву приміщень. Перепелина ферма окупиться за півроку. Вкладати гроші можна поступово. Але починати треба хоча б із сотні перепілок, тоді справа швидше розвиватиметься.

Заробляю ще на одній справі. На основі записів тестя та своїх спостережень зробив невеличку брошуру. Детально описав процес розведення птиці. Інформацію постійно доповнюю. Продаю на диску чи в електронному вигляді. Додатково маю 2–3 тисячі гривень щомісяця. До мене звертаються охочі не тільки з України, а й багато росіян, білорусів та поляків», — зазначає фермер.

За словами експерта по організації розведення птиці Ігора Попкова, перепілки не люблять холоду, тому треба якісно утеплити приміщення з клітками.

«Окупиться ферма за рік-два. Найвигідніший повний цикл — продаж яєць, тушок і готової продукції, переробка.  На комбікорма їде близько 80% витрат. Одна доросла особина перепела споживає щодня 25-30 г корму, в залежності від породи. Основні канали збуту: супермаркети, продуктові ринки та ярмарки. В опті тушки перепелів коштують близько 100-140 грн/кг, а в охолодженому вигляді — близько 30-35 грн/кг.

Найбільші перепелині господарства розташовані в Хмельницькій і Житомирській областях. Дрібні ферми є в Київській, Вінницькій, Харківській, Одеській, Полтавській і Житомирській областях», — каже експерт.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору