За 11 місяців поточного року українські виробники цукру експортували продукту на 64% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Обсяг реалізованого цьогоріч цукру склав 551,0 тис. т проти 335,25 тис. т за минулий рік. Про це повідомила керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило.
За листопад 2017 року обсяги експортованого цукру збільшилися на 59% у порівнянні з показниками попереднього місяця та склали 67,2 тис. т продукту. Основними імпортерами українського цукру, за словами експерта НАЦУ, залишаються Туркменістан (14% поставок), Шрі-Ланка (14%), Швейцарія (12%), Азербайджан (11%) та Туреччина (10%).
За словами Руслани Бутило, збільшення обсягів експорту цукру було зумовлено сприятливою ціновою ситуацією на світовому ринку на початку року та значним збільшенням виробництва цукру.
«У 2016/2017 МР році виробництво цукру досягло 2,02 млн. т, при тому, що внутрішнє споживання скорочується з кожним роком. Окрім того, сприятлива ситуація на початку року на світовому ринку дозволила реалізувати надлишки та зняти напругу з внутрішнього. Наразі ж, світовий ринок дещо просів, проте подальші поставки цукру будуть продовжуватись», – зазначила Руслана Бутило.
На сьогодні українськими підприємствами за рік було наварено 1,75 млн. т цукру та перероблено 12,27 млн. т цукрових буряків. У 2016/2017 МР році для роботи було задіяно 46 цукрових заводів, 24 з яких уже завершили сезон.
Експерти асоціації цукровиків України прогнозують, що обсяги виробництва цукру за сезон 2017/2018 МР залишаться на рівні минулого року та складатимуть близько 2,0 млн. т продукту.