На Кавказі з кизилу варять варення та роблять наливки й використовують в приготуванні соусів та різних страв. В Україні цю цілющу ягоду поки що масово не вирощують, хоча вона дуже перспективна, особливо в сегменті органічного землеробства. До 2014 року кизил переважно привозили з Криму. Зараз на нього в нашій країні попит переважає пропозицію.
Фермер Леонід Кравчук із Холонева Горохівського району Волинської області перші саджанці кизилу придбав в Інституті садівництва Національної академії аграрних наук України в професійного селекціонера, пише сайт volyn.com.ua. Спочатку він продавав ягоду в Луцьку на базарі, здебільшого вірменам, азербайджанцям та грузинам. Зараз вже має оптових покупців. Його сад налічує 30 сортів кизилу.
«Ця культура цінна тим, що вона екологічно чиста і не потребує жодних обприскувань. Хоча вже з’являється кизилова міль, яка характерна для півдня, а не для нашого регіону. Якщо дотримуватися хімічної карти захисту, то на гектар яблуневого саду треба від 1,5 до 2,5 тисячі доларів на хімікати. А на кизиловий — нічого не витрачаєш», — розповів Кравчук.
Кизил досить примхливий: кісточку треба стратифікувати в ґрунті два роки і ще стільки ж часу знадобиться на вирощування сіянця. Окулірувати його можна лише зранку. Саджанцю протипоказані органічні добрива. Перше підживлювання — через п’ять років після висадки. Задля регулювання кислотності грунту в ямку для саджанця слід додати лише деревне вий попіл. До того ж деревця не переносять прямі сонячні промені.
Але такий клопіт зрештою окупиться: згодом рослину треба зрідка поливати у посушливий період.
«За 50 років спостережень у Ботанічному саду Києва тільки 9 разів не мали повних врожаїв цієї культури, а були середні. В інші роки були багаті врожаї. Тому, що квітки на цих деревах розпускаються хвилями: одні потрапили під дощ чи приморозок, на інших — є зав’язь. За 15 років я ще не був без врожаю», — сказав Леонід Кравчук.
Ця культура має ще й ту перевагу, що її плоди можна збирати у технічній, а не біологічній стиглості. Тобто можна довший час транспортувати. Після розморожування ягоди не розлазяться.