Українські імпортери намагаються втримати рівень поставок до країн ЄС, які були найбільшими покупцями української цибулі восени. Вже кілька сезонів в Європу відправляється переважно чищена цибуля на підприємства харчової промисловості.
“Станом на жовтень 2017 року, цибуля є лідером серед інших видів традиційних овочів за обсягами експорту до країн ЄС- регіону з дуже високими вимогами щодо якості та системності поставок, — розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. — Але з традиційною цибулею на європейському ринку нас не чекають, винятком може бути лише ситуація коли в ЄС неврожай, а в нас навпаки продукція дуже дешева. А от попит на чищену цибулю там стабільний, і слід віддати належне українським компаніям, які ризикнули цим займатись, бо бізнес цей дуже складний. Головною перешкодою є ціна на українську сировину, яку спрогнозувати досить важко, тоді як європейський покупець вимагає фіксованої ціни в контракті”.
За даними «Інфо-Шувар», з червня по жовтень 2017 року, з України було вивезено майже 1.5 тис. тонн свіжої цибулі, тоді як рік тому, за той самий період, обсяг експорту склав 2,3 тис. тонн.
Скорочення поставок відбулось в напрямку Білорусі та Іраку. В минулому сезоні загальний обсяг експорту чищеної цибулі до країн ЄС в період з червня по жовтень склав близько 850 тонн.