Ужгородка

Новини Закарпаття

Як початківцю обрати фарбу для творчості

Акварель, масло, темпера — магічні слова для тих, хто тільки мріє зануритись в образотворче мистецтво. Розібратися в особливостях типів фарб, зрозуміти, яка з них до душі, допоможе лише досвід. 

Однак варто знати наперед, як поводитись з кожною під час малювання та на що очікувати після. Далі розкриваємо особливості найпопулярніших фарб для творчості.

Де купувати

Однак спершу варто визначитися, де купувати матеріали. Спеціалізовані магазини художньої творчості — перше, що спадає на думку. Звичайно, їхній асортимент наповнений товарами високої якості та вартості від відомих виробників. Проте початківцю, який ще не визначився із фарбою, не варто обирати дороге професійне приладдя. Можна дослідити розділ “Товари для творчості” інтернет-магазину “АШАН” і обрати необхідне. Згодом, коли визначитеся із напрямом і стилем, переходьте на професійні фарби та пензлики.

Що купувати

  • Гуаш буває плакатна, акрилова, художня та для дитячої творчості. Для малювання достатньо фарби і води — жодних розчинників чи прискорювачів висихання. Нею малюють на папері, склі, дереві. За необхідності можна вносити правки в малюнок, перекриваючи один колір іншим, не зважаючи на тон. Після висихання кольори трохи світлішають, стають матовими. Продається в тубах, кюветах, пластмасових або металевих баночках.
  • Акварель також розводиться водою, але малювати можна лише на спеціальному папері. Залежно від консистенції можна малювати густою фарбою або майже прозорою. Кольори можна комбінувати, знаходити необхідні відтінки. Чисті, яскраві, вони майже не змінюються після висихання. Є кілька видів акварелі:

– напівтверда, яка продається в кюветах. Використовують для малювання ескізів, замальовок, графічних робіт;

– рідка підходить в основному для створення ілюстрацій, скетчів;

– м’яка у тюбиках годиться для створення великих плакатів;

– медова — для створення ілюстрацій, або для дитячої творчості.

  • Акрилом малюють всі, кому малювання до душі. Для творчості підходять різні поверхні: папір, дерево, метал. Акрил має різну консистенцію: від рідкого стану до близького до масла. Швидко висихає, приблизно протягом півгодини, і не втрачає яскравості відтінків навіть з часом. Продається у тубах або банках.
  • Масло відомо щільною фактурою, завдяки чому картини виходять об’ємними. Малювати можна на картоні, полотні, дерев’яних, металевих поверхнях. Масло не змінює колір після висихання і не втрачає його під дією ультрафіолету. Однак треба чекати не менше тижня, щоб фарба “схопилася”, а повністю вона висихає за рік.
  • Темпера — одна з найулюбленіших фарб художників, оскільки дає змогу малювати у різних техніках, легко комбінується з іншими типами фарб, не змивається водою. Вона швидко висихає, не змінюючи відтінку навіть після довгого впливу сонячних променів. Відмінно лягає на папір, картон, скло, дерево, навіть штукатурку. Єдина вимога — картину після висихання бажано покрити лаком.

Малюйте різними типами фарб та обирайте ту, яка вам більше до смаку.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору