Ужгородка

Новини Закарпаття

Юрій Шарапаєв: трейдери відповідальні за кризу з форвардами, як і виробники

Причина невиконання зобов’язань сільгоспвиробників за форвардними контрактами полягає у поганому прорахунку як фермерами, так і трейдерами всіх ризиків і зниженні якості менеджменту компаній

Справжня причина невиконання зобов’язань сільгоспвиробників за форвардними контрактами полягає не тільки у екстремальних погодних умовах, а й у поганому прорахунку як фермерами, так і трейдерами всіх ризиків і зниженні якості менеджменту компаній. Про це Landlord розповів підприємець Юрій Шарапаєв, колишній менеджер компанії «Бунге Україна». У 2018-2020 роках він працював на посаді керівника філій компанії, а з 2006 року до 2020 року також був директором східного філіалу ДП «Сантрейд» (дочірня компанія «Бунге»).

«Я ніколи не був прихильником публічних інтерв’ю, але так як зараз в односторонньому порядку звинувачують товаровиробників за невиконання форвардних контрактів, прокоментую ситуацію зі свого боку. Так, фермер при укладенні контракту розумів всі ризики і по суті при виконанні був би хоч і з мінімальною, але вигодою, деякі за підсумком так і зробили. Але звинувачувати в непорядності тільки фермера, вважаю не справедливо», – зазначив він.

Юрій Шарапаєв підкреслив, що не зрозуміє, чому ніхто не говорить про менеджмент і рядових співробітників компаній-трейдерів, які несуть відповідальність не тільки перед своїм керівництвом і власником, але і контрагентами, завдяки яким трейдери працюють і мають прибуток.

Свого часу ними було докладено чимало зусиль для пошуку клієнтів і початку співпраці, а в подальшому – для зміцнення і продовження довірчих взаємин на конкурентному ринку. І форвардні контракти, як правило, укладають ті компанії, які це роблять вже не перший рік.

«Ось тільки останнім часом в багатьох компаніях не тільки змінився менеджмент, який перестав зважувати ризики і співставляти ситуацію по кожному виду товару, а й в цілому структура компаній, де аналітика і кадровий професіоналізм стали не важливі», – звернув увагу підприємець

Він нагадав, що раніше, перед укладанням форвардів, пропонована вартість товару розраховувалася дуже виважено і для цього залучалися практично всі підрозділи компанії: вивчався стан посівів не тільки в Україні, а й в інших країнах, що впливають на ціноутворення культур. Крім того, фінансисти намагалися прогнозувати можливі зміни курсу валют, а всі особливо чутливі позиції контрактів  додатково захищалися передоплатою і, для усунення будь-яких ризиків і «підводних каменів» могли залучатись послуги страхових компаній.

«Проте головним аспектом завжди була безпосередня комунікація регіональних представників з контрагентами. Бо саме вони є ініціаторами угоди і несуть повну відповідальність за виконання контрактів. А в разі виникнення якихось форс-мажорів – шукають вихід з проблемних ситуацій, розглядаючи варіанти перегляду ціни, закриття контракту іншим товаром тощо», – розповів пан Шарапаєв.

Тобто шукались варіанти відшкодування втраченого прибутку для компанії, яку представляє менеджер, за одночасного збереження добрих стосунків. У найбільш складних ситуаціях до діалогу підключався відповідальний топ-менеджмент центрального офісу з генеральним директором компанії. Наразі ж головний менеджмент багатьох компаній-трейдерів практично недосяжний, а весь діалог письмово ведуть юридичні підрозділи.

«У компанії «Бунге» я пройшов шлях від рядового менеджера до керівника всіх філій в Україні. З 2014 по 2020 керував напрямком розвитку взаємин з сільгоспвиробниками. І, підсумовуючи сказане, хочу зазначити, що, на жаль, сьогодні зернотрейдери почали забувати, що практично будь-який бізнес є прибутковим і успішним, тільки в разі довгострокових взаємин з постачальниками товару і послуг», – додав на завершення Юрій Шарапаєв.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що мінекономіки пропонує учасникам ринку підписати меморандум про реструктуризацію зобов’язань по форвардних контрактах.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору