Ужгородка

Новини Закарпаття

Індекс олів’є: за рік новорічна страва подорожчала на чверть

Найбільш популярна новорічна страва подорожчала майже на чверть або на 17 гривень наприкінці 2017 року. Про це повідомляє видання «Сегодня» з посиланням на підрахунки Української аграрної конфедерації (УАК).

Збільшення ціни олів’є, головним чином, відбулось через зростання цін на ковбасу, яйця та моркву.

В основу індексу олів’є покладено два кілограма салату в розрахунку на 6 порцій. З них 400 грамів ковбаси вареної, 200 грамів малосольних огірків, 300 грамів картоплі, моркви та цибулі — по 100 грамів, чотири яйця, 300 грамів майонезу та 200 грамів зеленого горошку.

«Тепер щоб приготувати олів’є на 6 осіб, потрібно витратити близько 90 грн, – аналізує експерт УАК Неля Онищенко. – Додали в ціні всі продукти, які використовуються для салату. Найдорожчим інгредієнтом залишається варена ковбаса, яка за рік подорожчала на 26,3%, або на 15,9 грн за кілограм. Вартість яєць за рік збільшилася на 22,3% (+4,5 грн за десяток) і тепер покупцеві потрібно віддати за них в середньому 24, 8 грн. Найбільше за рік подорожчала морква — на 62,4%, або на 2,5 грн кілограм».

Консервовані продукти також помітно зросли у ціні. Один кілограм зеленого горошку коштує 76-77 гривень, тоді як рік тому — близько 62 грн. Малосольні огірки зараз коштують в середньому 82,7 грн за кілограм, це на 7,4 грн дорожче, порівняно з минулим роком. Причиною стало збільшення цін на свіжі овочі, які були використанні для консервації.

Аби зекономити експерти радять замінити деякі інгредієнти у олів’є.

«Якщо ми хочемо трохи заощадити на цій новорічній страві, то можемо замінити варену ковбасу на відварну курятину, ціна тушки якої зараз в середньому по країні становить 53 грн/кг. Це допоможе знизити вартість салату на 9 грн, або на 10,6%», – радить Онищенко.

Як пояснила експерт, збільшення ціни на овочі відбувається через знецінення гривні. Бо в зимовий період переважна їх кількість — це імпорт. А ось ціна на м’ясо та ковбасу залишиться на тому ж рівні, оскільки зараз триває активний забій свиней.

Цікавим фактом залишається те що, за даними Держстату, зростання середньої зарплати по країні майже збіглося з «Індексом олів’є»: за 10 місяців 2017 року заробітки українців «підросли» на 22,8% досягнувши 7377 грн. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко очікує, що в грудні 2017 року ще можна очікувати зростання середньої зарплати до 7500-7600 грн. Це означає, що номінальні зарплати можуть стати більше на 25%. Тобто порція олів’є, що подорожчала за рік на 23%, реально може виявитися трохи доступнішою, ніж в грудні 2016 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору