Ужгородка

Новини Закарпаття

Українське тваринництво стало збитковим уперше з 2007 року

За розрахунками Інституту аграрної економіки, на виробництві продукції тваринництва у сільгосппідприємствах у 2020 році одержано 2,9 млрд грн збитків

Українське тваринництво стало збитковим уперше з 2007 року. За попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, на виробництві продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах у 2020 році одержано 2,9 млрд грн збитків. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

На його думку, збитковість тваринництва торік стала поглибленням негативних тенденцій 2019 року, коли галузь одержала лише 0,1 млрд грн прибутків – проти 5,3 млрд грн у 2018 році. Як і у 2019 році, найбільші збитки склалися на виробництві яєць – 4,9 млрд грн, яке ще у 2018 році було прибутковим, констатував науковець.

Але якщо у 2019 році збитки на виробництві яєць вдалося перекрити за рахунок прибутків від молока та продукції вирощування свиней, то торік свинина також стала збитковою, а зростання прибутку від виробництва молока було меншим за приріст збитків від яєчної продукції.

Читайте: Прибутки сільгосппідприємств у 2020 році зросли до 58,4 млрд грн

Таким чином, у минулому році прибутковими у тваринництві залишились лише виробники молока, прибуток яких склав 3,8 млрд грн. Водночас, збитки при вирощуванні великої рогатої худоби становили майже 1,4 млрд грн, свиней – 0,7 млрд грн, а птиці – 0,35 млрд грн.

Збитки у тваринництві були спричинені випереджаючим зростанням собівартості – на 5,7 %, тоді як виручка від реалізації продукції зросла лише на 0,7 %. А ціни на продукцію вирощування птиці зменшилися торік на 10,4 %, на яйця – на 2,3 %.

«Отже, подолання збитковості тваринництва залежить переважно від зростання цін на тваринницьку продукцію, в першу чергу на яйця. Водночас важливим чинником залишається підвищення продуктивності тварин і птиці, адже навіть минулорічне зростання цін на м’ясо великої рогатої худоби на 13,2 % не дозволило компенсувати зменшення обсягів реалізації», – підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що як органічні полімери впливають на посухостійкість кукурудзи.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору