Ужгородка

Новини Закарпаття

Про що мовчить міністр: чому гектар землі не буде коштувати $2 тис

Міністр агрополітики Роман Лещенко заявив, що вартість оренди землі в Україні у середньому складає $150/га. Але реально наразі вона у середньому трохи більше 1600 грн/га

Ринок землі повноцінно запрацює в Україні вже з 1 липня 2021 року, попри всі спекуляції навколо цього питання. Про це в інтерв’ю програмі «Запитання тут ставимо ми» на «Радіо НВ» заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

На його переконання, буму продажу землі при відкритті ринку не буде – адже сільськогосподарська земля наразі перетворилась на цінний актив, який здатен приносити вагомий пасивний дохід.

«Навіть на пісках в Житомирській області у нас люди обробляють землю, бо це високомаржінальний прибутковий бізнес. І сьогодні оренда землі в Україні не менше $150 за гектар. І вона щороку зростає. Безумовно, цей пасивний дохід цікавий всім», – сказав він.

Крім того, міністр висловив переконання, що ціна землі у середньому в Україні з початком вільного обігу буде коштувати приблизно $2 тис за гектар. Вочевидь, мався на увазі прибуток від оренди за 10-12 років і саме таку формулу розрахунку цін землі вважають правильною економісти.

Дійсно, важко не погодитись з тим, що українські фермери навчилися вести прибутковий бізнес і отримувати врожаї на будь-яких ґрунтах і за будь-яких умов (за виключення хіба що екстремальних посух на кшталт минулорічної). Сумнів викликають самі цифри, що були озвучені.

Можна звернутися до інформації держгеокадастру, який ще нещодавно очолював сам Роман Лещенко. У середині січня відомство оприлюднило інформацію про вартість оренди у двох областях.

Читайте: Аграрний комітет ВР підтримав законопроєкт №2194 до другого читання

Так, у 2020 році власники паїв у Сумській області отримали близько 1,6 млрд грн орендної плати, а середня вартість оренди гектара склала трохи менше 2,24 тис грн (або $79-80/га). Вже у цьому році у Запорізькій області було проведено аукціон з продажу права оренди землі державної форми власності (зазвичай на таких аукціонах ціни встановлюються вище,ніж середні по регіону). Результат: вартість оренди склала трохи більше 1,6 тис грн/га (або $55-56/га).

Тобто, коли міністр казав про $150/га, вочевидь, мались на увазі окремі випадки передачі землі в оренду за такою ціною. Дійсно, за інформацією держгеокадастру вартість оренди у Тернопільській, Вінницькій та Полтавській областях наближена до $200/га. Але йдеться виключно про державну землю, яка здавалась в оренду великими масивами. А ось середня вартість оренди паїв ставить в Україні трохи більше 1,6 тис грн/га. Тож ціна у $2 тис за гектар – це питання перспективи, яку ринок досягне за мірою розвитку. А виходячи з реальної вартості оренди, більш реалістичною виглядає ціна сільгоспземлі близько $1 тис/га.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у 2020 продажі техніки українського виробництва впали на 35%.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору