Через мораторій на перевірки бізнесу в Україні процвітають підпільні виробники фальсифікованого масла. Так, в країні щонайменше 40 тис. тонн вершкового масла на рік виробляється з повітря. Про це заявив голова Ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський, передає AgroTimes.
Він пояснив на прикладі балансу по витратам на виробництво 1 тонни масла, як отримана така цифра.
«У 2016 році було вироблено 101 тис. тон вершкового масла. Для цього мало бути використано 2,2 млн. тон молока», ‒ пояснив Чагаровський.
За його словами, зараз основними джерелами для виробництва вершкового масла є сирні продукти і сухе знежирене молоко.
«Якщо взяти до уваги, що торік було вироблено 48 тис. тон сухого знежиреного молока і 70 тис. тон сирних продуктів, то дефіцит молочної сировини для виробництва 101 тис. масла складає 898 тис. тон. Фактично 40 тис. т масла в Україні виробляється з повітря», ‒ підрахував голова Спілки молочних підприємств України.
За словами Вадима Чагаровського, фальсифікацією масла займаються маленькі приватні невідомі підприємства. Такі висновки були отримані в результаті рейдів Спілки молочних підприємств спільно з громадською організацією «Громадський контроль».
При цьому, українське масло досить пристойно продається в ЕС і поки що не викликає нарікань щодо якості. Так, цьогоріч зафіксовано рекордні за останні 10 років експортні поставки вершкового масла. За перші 8 місяців 2017 р за кордон було поставлено майже 18 тис. тон цього продукту.