Ужгородка

Новини Закарпаття

У Сполучених Штатах почали проводити аукціони з продажу гною

Прогнозується, що використання гною для вирощування сільськогосподарських культур зростатиме в геометричній прогресії

Застосування органічних добрив набуває нового змісту, оскільки з одного боку зростає стурбованість громадськості, яка переживає з приводу добробуту довкілля, а з іншого, аграрії шоковані зростанням цін на мінеральні азотні добрива. Крім того, шоком виявилися і результати дослідження ґрунтів у кукурудзяному поясі, де ерозія вразила понад 40 млн га Про це повідомляє Farm Progress.

Раніше гній у сільському господарстві США мав дуже невелику грошову цінність. Зараз все змінилося. Відходи тваринництва перетворилися в цінний товар, запущені «гнойові аукціони», а експорт «смердючого золота» за межі ферми різко збільшився.

Сьогодні гній є затребуваним товаром, де попит іноді перевищує доступність, і вважається додатковим джерелом доходу для тваринників. З огляду на це, можна з упевненістю передбачити подальший розвиток гнойового бізнесу, що принесе успіхи як виробникам тваринницької продукції, так і рослинникам.

Для рідкого гною періоди внесення зазвичай визначаються вирощуваними культурами, тому переважно внесення здійснюється в США влітку після збирання пшениці або восени після збирання кукурудзи або сої.

Завдяки дослідженням, проведеним Гленом Арнольдом з Університету штату Огайо, виробники почали розглядати потенційні переваги внесення гною і на вегетуючі культури. Дослідження Глена стосувалося внесення рідкого свинячого гною на пшеницю в якості весняного підживлення. Його досліди засвідчили, що використання рідкого свинячого гною в якості підгодівлі дасть такий самий врожай, як і комерційний азот.

Після цього колесо аграрної історії не тільки повернулося, але і закрутилося з новою силою, і використання гною на вегетуючих культурах збільшується в геометричній прогресії. За останні 10 років декілька фермерів створили навіть свою індивідуальну технологію: одні вносять за допомогою підживлювача безпосередньо над культурою після озеленення або сходів, в той час як інші використовують цистерну для гною, що переміщається вгору і вниз по рядах.

Читайте: У кукурудзяному поясі США ерозією вражено понад 40 млн га ґрунтів

Сьогодні проводиться безліч випробувань внесення рідкого гною в посіви кукурудзи. Результати отримані, починаючи із 2014 року свідчать, що свинячий гній, застосовуваний в якості підживлення посівів кукурудзи, дає більш високі врожаї в порівнянні з комерційним 28% КАС на тому ж полі. В середньому за ці роки приріст врожайності склав до 10 ц/га. Це значне зростання, і його не можна ігнорувати.

Відзначено також, що найбільш добре технологія працює на полі, засадженому по діагоналі. Норма внесення повинна ґрунтуватися на представленому професійному аналізі органічного добрива, причому для свинячого гною норма буде завжди меншою, аніж для гною ВРХ.

Необхідно забезпечити гарне покриття, а оптимальна відстань до джерела гною – не більше 1,5-3 км (чим далі від джерела, тим більше потрібно перекачувальних насосів і шлангів). Нарешті, рідкий гній на кукурудзі можна вносити від передсходового періоду до фази четвертого листа у рослин (висота близько 20 см). Дослідження показують, що внесення після стадії росту V4 може привести до пошкодження і зниження врожайності.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що модифіковані гени знайшли у дикоростучих рослинах.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору