Ужгородка

Новини Закарпаття

Газ по 6,99 закінчується. Що буде з ціною в квітні та як усіх посадять на річний тариф?

30 березня закінчується держрегулювання ціни на газ для населення на рівні 6,99 грн за куб. Уже у квітні, а половина цього місяця ще опалювальний сезон, постачальники знову підуть у вільне плавання, і вартість може піти вгору. 3 березня на умовах передоплати на Українській енергетичній біржі тисяча кубів котирувалася по 7104 грн, на умовах післяплати 1-3 березня по 7532-7252 грн.

Кинути проблему без рішення не можна: ціна на газ стала політичним питанням. І в Кабміні шукають способи стримати подорожчання в наступному місяці, а потім зацементувати ціни на рік.

Зміст

  • 1Квітневий газ з наслідками
  • 2Тариф на рік

Квітневий газ з наслідками

У січні, коли за цінами на ресурс зросли й тарифи, прем’єр-міністр Денис Шмигаль говорив про два варіанти зниження.

Першим було держрегулювання. Його принципи тоді окреслив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко: пропонував зафіксувати ціни на рік за формулою “хаб мінус транспорт” (ціна газу на німецькому хабі в листопаді без урахування витрат на транспортування). Газ компаніям за фіксованою ціною при цьому повинні постачати “Укргазвидобування” і “Чорноморнафтогаз”.

Другим – рецепт “Нафтогазу”: ринкове ціноутворення, але із зобов’язанням для всіх постачальників встановлювати ціни для споживачів на рік. Такі пакети в цьому опалювальному сезоні пропонували одиниці.

Зі своєї ж пропозиції Юрій Вітренко зараз виділяє обов’язкові постачання на оптовий ринок газу, який видобуває “Укргазвидобування”, за фіксованою на рік ціною. Вона буде діяти з 1 квітня 2021 р. по 30 квітня 2022 року.

“Укргазвидобування” видобуває обсяги газу, які практично покривають потреби населення і ТКЕ. Однак зараз ресурс йде не на ринок, а передається “Нафтогазу”. І ця кампанія – локомотив, який тягне на собі всю групу.

“За 9 місяців 2020 року результат був такий: консолідований чистий збиток НАК “Нафтогаз” склав 17 млрд грн. У тому числі: “Укртрансгаз” закінчив 9 місяців 2020 року зі збитком 15,7 млрд грн; “Укрнафта” – зі збитками 3,1 млрд грн; “Уктранснафта” – зі збитками 600 млн грн, і тільки лише “Укргазвидобування” показала чистий прибуток +1,8 млрд грн”, – пише економічний експерт Інституту Growford Віктор Скаршевський.- Ще кілька додаткових цифр по “Укргазвидобуванню”: 13,45 млрд кубометрів – всього видобуто товарного газу в 2020 році; 6,336 грн/м куб. – середня ціна продажу газу на Український енергетичної біржі в 2020 році. Якби “Укргазвидобування” не віддавала свій газ за собівартістю “Нафтогазу” (по 2,6 грн/куб), а продавала свій газ за біржовою ціною, то її додатковий дохід міг би скласти близько 50 млрд грн”.

До 5 березня Вітренко доручив Мінекономрозвитку підготувати проект рішення про розвиток ринку газу і безпеку постачань населенню, як про основні напрямки діяльності “Нафтогазу”.

У проекті якраз і повинні прописати зобов’язання продавати український газ для потреб населення, ТКЕ, ОСББ, ЖБК вже в березні за зафіксованою на рік, з 1 квітня 2021 по 30 квітня 2022 р. ціною. У цьому місяці – в необхідних обсягах. У квітні вже 100% відпускного обсягу і на умовах не гірше, ніж “Нафтогазу”. Маркетмейкер, тобто відповідальний за підтримку ціни, при цьому – ТОВ “Нафтогаз Трейдинг”.

“Укргазвидобування” продавала “Нафтогазу” раніше тисячу кубометрів по 2 841 грн. Не думаю, що умови істотно змінилися. Потрібно ще розуміти, чи підуть туди ПДВ, маржинальні витрати. Трейдер “Нафтогазу” буде маркетмейкером, тобто по його ціні буде визначатися ціна ринку. Механізм ще не зрозумілий, але в дорученні Вітренка начебто є уточнення про рівний доступ всіх до ресурсу “Укргазвидобування”. Якщо всі гравці ринку отримують доступ до ресурсу, цього достатньо, щоб закрити баланс квітня з ціною точно не вище 6,99 грн”, – говорить експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

Тобто квітень можна закрити від підвищення на умовах, які пропонує Вітренко. Наступний крок – зобов’язати постачальників пропонувати населенню не тільки ціни на місяць, але й фіксовані на рік. Причому вже в травні цього року.

Це вже переосмислення січневої пропозиції “Нафтогазу”. Хоч навряд тоді в НАК мали на увазі, що передумовою має стати продаж на оптовому ринку постачальникам всього добутого “Укргазвидобуванням” ресурсу. Ось тільки без цього сенс в річному тариф для населення втрачається.

“Якщо базою для визначення ціни на газ залишаться спекулятивні “європейські котирування” (тобто збережеться формула “хаб плюс”), користь від “річних продуктів” буде мізерною. Адже українці платитимуть за газ за тими ж завищеними цінами, але “розмазаними” на 12 місяців”, – констатував директор спеціальних програм НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев.

Тариф на рік

Під річні тарифи для побутових споживачів вже готують ґрунт у НКРЕКП. Там написали проект постанови зі змінами до Правил постачань природного газу і Типового договору постачань побутовим споживачам. Поки що текст не остаточний і можливі зміни.

Річний тариф за задумом повинен врівноважити перепади в ціні протягом 12 місяців. Влітку, коли газ не так затребуваний і дешевий, споживачі платять стільки ж, скільки й взимку, коли він дорожчає. Тобто влітку дорожче, ніж на біржі, зате взимку дешевше. При цьому не потрібно кожен місяць стежити за змінами цін у постачальника.

За планами, які пропонують в НКРЕКП зараз:

  • у кожного постачальника має бути базова річна пропозиція;
  • термін її дії з 1 травня по 30 квітня наступного року;
  • термін дії для конкретного споживача не залежить від початку постачань, але триває до 30 квітня;
  • постачальник зможе змінювати умови будь-яких інших своїх комерційних пропозицій, крім базової;
  • оприлюднити ціну на рік потрібно до 25 квітня.

“З 01 травня 2021 року постачання природного газу побутовим споживачам здійснюється на умовах базової річної пропозиції. Зміна побутовим споживачем умов постачання на іншу комерційну пропозицію постачальника здійснюється у порядку визначеному цими Правилами”, – прописали в проекті.

Отже, з травня населення автоматично перекинуть на річні базові тарифи постачальників, що вже є обмеженням прав споживачів. Але в будь-який момент можна буде поміняти на комерційну пропозицію з меншим терміном у свого постачальника або піти до іншого. Правила щодо зміни постачальника поки що не чіпають. Але раз міняти можна буде в тому числі один річний контракт на інший, будуть проблеми.

“З технічної точки зору це розбалансування у будь-якого постачальника, – каже Валентин Землянський. – Якщо ми домовляємося про співпрацю на рік, це має означати відсутність можливості зміни умов: я пропоную якусь знижку і фіксовану ціну, формую під вас резерв, а потім ви говорите, що у когось дешевше та йдете. Так не має бути. Почнуться небаланси: або нестача газу, якщо прийшло багато споживачів, або надлишок, тому що пішли. У будь-якому випадку збитки. Правила потрібно прописувати спочатку: перехід з річного контракту може бути тільки після його закінчення”.

Однак якщо вже забороняти заміну одної річної пропозиції на іншу, державі потрібно гарантувати, що ціна на рік буде адекватною і справедливою. А порядку її формування поки що немає.

“Я думаю, що можуть бути два механізми, – пояснює Землянський. – Перший: прямі договори між трейдерами та “Укргазвидобування” для забезпечення потреб населення. Балансування має відбуватися через якийсь регуляторний механізм або НКРЕКП, або Кабміну, який дозволить уникнути зловживань. Тобто за певною середньозваженою ціною на рік фіксуються обсяги для населення і контрактів за прямими договорами. Складно, але піддається реалізації. Тоді у нас є якась середньозважена ціна, виходячи з ресурсу “Укргазвидобування” плюс, припустимо, імпортного газу, який потрібно докупити для балансування. Ми вийдемо на ціну, яка буде нижче 7 грн за куб. Другий: продаж ресурсу “Укргазвидобування” на біржі і, знову ж таки, формування якоїсь середньозваженої ціни. Але має включитися держава, оскільки ми говоримо про забезпечення інтересів споживачів. Може бути структура, яка в інтересах держави буде закуповувати газ в підземні сховища або будуть надані, наприклад, пільгові кредитні програми для закупівель газу в літній період, коли він дешевий, і закачування в сховища. Щоб потім, балансуючи імпортними та українським ресурсом, дати прогнозну ціну в межах 5-6 грн без коливань. Це необхідно і для ТКЕ”.

Відкрити доступ до ресурсів “Укргазвидобування” експерти пропонують вже давно. Однак у цих намірів Юрія Вітренка ще немає належного юридичного оформлення, без бою “Нафтогаз” навряд чи здасться, та й в планах на річні тарифи є діри. З цими проблемами потрібно розібратися швидко – кінець березня не за горами.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору