Ужгородка

Новини Закарпаття

Равликова ферма: рентабельність бізнесу сягає 100%

В Україні розведенням виноградних равликів займається 10 великих компаній і кілька десятків дрібних фермерів. Це не дикі равлики, яких збирають по садах та городах, а спеціальні ферми. Для українських підприємців йе новий бізнес — більшість із них вирощують равликів лише останні три-чотири роки і експортують до 90% продукції, пише mind.ua.

Минулого року на зовнішні ринки поставили близько 347 тонн равликів – це у 108 разів більше, ніж 2013 року. Експортом займаються п’ять компаній. За кордон продають живого охолодженого равлика, в Україні – переробленого і замороженого.

Основні споживачі українського виноградного равлика – жителі ЄС. Логістика вітчизняного експорту незвичайна: спочатку живих молюсків везуть до Литви, Румунії та Польщі, там переробляють у напівфабрикат, заморожують і доправляють на інші ринки – до Італії, Іспанії, Німеччини і Франції.

Купують живого охолодженого равлика й українські ресторани (по 180–200 грн за кілограм). У роздробі готовий напівфабрикат коштує близько тисячі гривень за кілограм, у ЄС продукцію закуповують оптом.

«Нижній ціновий поріг закупівлі – 2,5–3 євро за кілограм і високий – 8–15 євро за кг», – розповідає Дмитро Бутенко, власник компанії «Еко Равлик». Окрім молюсків фермери продають ікру равликів – 50 грамів коштує 1850 грн. Але її реалізують в Україні – обсяги цієї продукції занадто малі для поставок на зовнішні ринки.

У створення повноцінної ферми зі спеціалізованим обладнанням і переробним цехом необхідно вкласти 150 000 євро. «Такі інвестиції дозволяють вийти через три-п’ять років на обсяги 10–15 тонн на рік. За цей період вкладення окупляться», – зазначає Бутенко. Рентабельність бізнесу може досягати 100%.

В ЄС місцеві виробники покривають попит, і українським компаніям буде складно завоювати свою частку ринку. У компанії «Украгроконсалт» вважають, що експорт живого охолодженого равлика з України зростатиме. «Це екологічний продукт, і на нього завжди буде попит», – говорить Ольга Мозгова, аналітик «Украгроконсалт».

Вирощування равликів вимагає високої частки ручної праці, що дозволяє місцевим фермерам витримувати цінову конкуренцію. Але повноцінною ця конкуренція буде тоді, коли равлика почнуть переробляти в Україні для експорту, а для цього потрібно побудувати цех і сертифікувати його за всіма нормами ЄС.

Схожі статтіАмериканцы помогут украинским фермерам получить кредитыМВФ ждет украинской земельной реформыКукурудза досягла свого піку за площами посівівВ НБУ підрахували, що найбільше цього року подорожчали баклажани, кабачки т…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору