Ужгородка

Новини Закарпаття

ПДВ і мито на посилки: як Рада і Кабмін змінюють правила і ліміти для ввезення товарів

На цьому тижні Рада готується розглянути підвищення неоподатковуваного мінімуму міжнародних посилок. Але тим часом на розгляд їй уряд готується направити норми про підвищення мит при ввезенні товарів громадянами. Розбираємося в яких випадках українці заплатять менше, а в яких більше.

Зміст

  • 1Посилки без ПДВ: 150 замість 100 євро
  • 2Безмитне ввезення: 430 замість 1000 євро

Посилки без ПДВ: 150 замість 100 євро

У четвер парламентарії мають розглянути у другому читанні два законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів. У першому читанні вони їх узгодили в березні цього року.

Головна зміна, яка має порадувати українців – корекція ст. 196 Податкового кодексу (законопроект №4278). Зараз від сплати ПДВ (20%) і ввізного мита звільняють товари, фактурна вартість яких не перевищує еквівалент у 100 євро, якщо вони йдуть в одній депеші від одного відправника і для одного одержувача у вантажі експрес-перевізника або міжнародного поштового перевізника. Такий ліміт почав діяти з 1 липня 2019 року. До цього часу від податку звільняли товари вартістю до 150 євро.

У листопаді 2018 р. Рада попереднього скликання вирішила за допомогою зниження ліміту боротися з сірим імпортом. Перед цим були й інші спроби: нардепи хотіли встановити граничну кількість безмитних посилок вартістю до 150 євро трьома в місяць для одного одержувача на місяць. Плани щодо обмеження трьома посилками узгодили, але підкачала реалізація: не знайшли спосіб вираховувати кількість. Тоді й вирішили знизити ліміт.

Ініціатором був Кабмін Володимира Гройсмана. Тоді ця поправка в прийнятому законі була не єдиною: зростали акцизи на тютюнові вироби, рента на використання надр, ліцензування операторів паливного ринку і т.д. Як вказали тоді – для збалансованості бюджетних надходжень і виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Виявилося, що посилення вимог нічого бюджету не принесло.

“Зміни щодо зменшення ліміту не супроводжувались ані даними про кількість відправлень від 100 до 150 євро, які обкладаються митом та ПДВ, ані даними про прогнозований обсяг податкових надходжень від запропонованих змін, ані розрахунком додаткових витрат державних органів та поштових операторів для реалізації таких змін: закупівлі обладнання, підтримки ІТ-систем, розширення штату співробітників, тощо”, – написали депутати в пояснювальній записці в №4278.

Тобто українців марно загнали в рамки. Більш низький ліміт призводить до того, що держава більше грошей витрачає на збір податків, а віддачі не отримує. Нардепи констатують, що введення порогу у 100 євро замість 150 євро лише призвело до скорочення відправлень в Україні, зниження доходів міжнародних поштових компаній і експрес-перевізників. Тому норму і збираються відкотити назад.

Але без додаткових обмежень все ж не обійшлося. Про це йдеться вже у законопроекті №4279 – з поправками до Митного кодексу. У ст. 235 про товари, які заборонено пересилати в міжнародних поштових та експрес-відправлення, дописують пункт про алкогольні напої та тютюнові вироби. Їх вартість значення не має – вони будуть під мораторієм.

Вартість товарів в міжнародній посилці береться фактурна, зазначена в касових і товарних чеках, на ярликах і в інших документах, які видають в роздрібній торгівлі. Такі умови прописані зараз. Але парламентарії розширюють список документів, які дозволяють застосувати фактурну вартість, і додають банківські виписки, електронні повідомлення інтернет-магазинів і документи не тільки від роздрібної торгівлі, а й від електронної комерції. Інтереси українців дотримані і пороги знижені? Не зовсім. Тому що в уряді тим часом свої плани на мито при ввезенні товарів в багажі та ручній поклажі.

Безмитне ввезення: 430 замість 1000 євро

Законопроект про зниження безмитного ліміту Кабмін погодив на своєму засіданні 9 червня. Хоча на сайті Ради він ще не з’явився, на розгляд парламенту вже внесли інші документи, узгоджені урядом того ж дня, – в тому числі про монетизацію пільг на проїзд у громадському транспорті. Тому чекати доведеться недовго.

В уряді знову роблять відсилання до приведення українського законодавства у відповідність до європейського. Зокрема, з Регламентом Ради Європи №1186 і директивою №74. У другому документі мова якраз і йде про граничну вартість товарів, які можна ввозити в ручній поклажі і супровідному багажі.

Зараз мито стягується в тому випадку, якщо товари коштують від 1000 євро, якщо вони прибувають через пункти пропуску в аеропортах. При в’їзді через інші митні пункти – якщо вони коштують від 500 євро і важать від 50 кг. Директива №74 дійсно передбачає трохи інші правила і більш низькі пороги. Саме їх і хоче дотримуватися Кабмін:

  • 430 замість 1000 євро – такий поріг хочуть встановити для безмитного ввезення в багажі або ручній поклажі при перетині кордону повітрям і морем;
  • 300 замість 500 євро – новий ліміт при перетині кордону в інший спосіб.

Законопроект, який затвердив Кабмін, не чіпає норми Податкового кодексу, яким товари з діючими порогами (1000 і 500 євро) звільняються від сплати ПДВ. Але ось мито за новими нормами доведеться заплатити. Його ставки варіюються в залежності від товару і встановлені законом про митний тариф. 

Документ також може відкоригувати умови ввезення громадянами алкоголю і тютюнових виробів. З’явиться додаткова умова про безмитне ввезення в багажі та ручній поклажі: його не потрібно буде сплачувати тільки в тому випадку, якщо українці виїхали не менше ніж за добу до повернення. Тобто встановлюється додатковий обмежувач для чолночників, які і так зараз обмежені санітарно-епідемічними вимогами. Є нові умови за обсягами і позиціями:

  • тютюнові вироби. Зараз можна ввезти 100 сигарет або 50 сигар, або 250 г тютюну. З’явиться ще одне “або” – або 100 сигарил (вагою до 3 г кожна);
  • алкоголь. Зараз ввезти можна до 2 л вина, а дозволять до 4 л, пива зараз можна ввозити до 5 л, а дозволять до 16 л. Обмеження для міцного алкоголю (з вмістом спирту більше 22%) залишиться тим же – до літра, і два літри алкогольних напоїв (не провина і не пива) з вмістом спирту до 22%.

Умови європейського законодавства про зниження лімітів за умовами Угоди про асоціацію ми повинні були узгодити через три роки після того, як воно набрало чинності, і уряд не вперше намагається їх впровадити. У 2015 р. Кабмін Арсенія Яценюка пропонував ті ж порогові значення, що і законопроект Кабміну Шмигаля. Із зазначенням про те, що вони наберуть чинності через три роки після Угоди. Вона діє повністю з 1 вересня 2017 року, але законопроект Яценюка був відкликаний. Тобто терміни вже пропущені, і не тільки в цій частині. З митних питань України в принципі своєму виконує план, передбачений Угодою, не найбільш ударними темпами: лише на 46%. Чи варто зараз, коли українці й так стримані в пересуваннях світом, надолужувати згаяне і підвищувати вимоги щодо мит, буде вирішувати вже Рада. Однак в пропозиції Кабміну є і те, що може згладити негатив від нових лімітів і стимулювати нардепів.

“Ми пропонуємо звільнити від оподаткування ввезення обладнання тих підприємств, які переносять свою діяльність на територію України. Цим кроком ми також заохочуємо великі підприємства починати роботу в Україні, інвестувати тут та створювати нові робочі місця”, – повідомив Шмигаль.

Ці поправки до Митного кодексу вносять, за умови, що підприємство раніше використовувало обладнання протягом року, буде використовувати його в Україні з тією ж метою і протягом трьох років його буде заборонено продавати, передавати в користування або управління без погодження з урядом. Від мита також хочуть звільнити:

  • наукове обладнання та прилади для некомерційних досліджень та освітніх цілей;
  • тварин для лабораторних досліджень;
  • кров і реагенти для визначення групи крові та типів тканин;
  • зразки речовин для контролю при виробництві ліків в Україні.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору