За останніх 10 років виробництво сої в Україні постійно зростає і на початку 2017 року досягло 3,5 млн тон на рік, але на внутрішню переробку йде лише 30% врожаю. Про це провідомляється в дослідженні Української аграрної конфедерації.
Тож велика частка соєвих бобів відвантажується на експорт. Для порівняння, наша країна, наразі займає 8 позицію в світовому рейтингу щодо обсягів виробництва та 6 за експортом бобових.
«За останніми відомостями Міністерства аграрної політики та продовольства України в 2017 році в країні було зібрано 3,3 млн тонн сої з площі 1,7 млн га. При тому за їхніми ж прогнозами в 2018 році виробництво збільшиться до 3,8 млн тонн. За 11 місяців поточного року експортовано вже 2,4 млн тонн, що у валютній виручці становить 905,6 млн дол . У структурі експорту соєві боби займають 2,29%, після таких зернових як пшениця (6,45%) та кукурудза (6,73%)», — йдеться у дослідженні.
Більш всього бобових експортується до Туреччини за нею йде Іран та Єгипет. Всі ці фактори свідчать про те, що вже на сьогодні цей продукт є стратегічно важливим для нашої країни. Не дивно що серед українських аграріїв росте популярність виробництва цього продукту.
«В 2016 році було вироблено 174 тис. т. соєвої олії, і хоч на початку 2017 року виробництво «трохи пригальмувало», порівняно з аналогічними даними попереднього року, та вже в травні стабілізувалося, і навіть перевищило показники травня минулого року на 14,5% (на 12,4 тис. т). Загалом, світові аналітики прогнозують зростання річних обсягів виробництва соєвої олії на 16%», — повідомляють в УАК.
За 11 місяців поточного року вже було експортовано 155 тис. тонн соєвої олії, загальною вартістю $116,7 млн. Основна частина олії йде на експорт до Китаю, Польщі та Індії. Твердих відходів від вилучення соєвої олії експотували на $95,6 млн.
За оцінками аграрної асоціації, найбільші виробники сої в Україні — великі агрохолдинги. Їх частка на ринку бобових становить 66%.
«Проте, якшо говорити про частку сої в структурі посівів цих підприємств, то вона буде не такою значною – лише 8,6%, тоді як у малих та середніх підприємствах, площа яких до 1000 га, соя займає понад 10%. Загалом, підприємства традиційно сіють пшеницю, кукурудзу, соняшник структурна частка яких в посівних площах, залежно від розмірів підприємств коливається від 12 до 26%. В той же час, соя є найкращим попередником для більшості культур у сівозміні», — повідомляють фахівці.
Проте, в середньому найбільш рентабельним виробництвом характеризуються підприємства, що мають площу від 200 до 5000 га. Зі зростанням розмірів підприємства, після 5000 га, рівень рентабельності виробництва і продукції цієї культури починає знижуватися.
Схожі статтіКения с Танзанией просят украинского молока и сельхозтехникуНовий елеватор втратив силос із зерномВ Україні лише 1% загального об’єму земель сертифіковані як органічніПерестиглі яблука: польські садівники притримали товар