Ужгородка

Новини Закарпаття

Що буде з кредитами та депозитами після зниження облікової ставки НБУ?

Нацбанк знизив облікову ставку до 15,5% – найнижчий показник з початку 2018 року. Це четверте зниження в 2019 році. Але якщо перед цим тричі Нацбанк робив напівкроки – знижував ставку рефінансування на 0,5%, то 24 жовтня зробив крок – на 1%.

Облікова ставка – інструмент, за рахунок якого НБУ стримує інфляцію. Але також вона повинна впливати на вартість кредитів та депозитів. Крім того, до неї прив’язана прибутковість державних боргових зобов’язань – облігацій внутрішньої державної позики та депозитних сертифікатів, які випускають Мінфін та Нацбанк.

Nash.Live розбирався, чи вплине її зниження на вартість вкладів й позик та прибутковість ОВДП.

Депозити та кредити

2019 рік облікова ставка відкрила на рівні 18%. Перше зниження було 26 квітня до 17,5%, друге – 19 липня, до 17%, третє – 6 вересня до 16,5%.

Проте крива процентних ставок по кредитах домогосподарствам протягом 2019 року ламана та поведінку облікової ставки не дублює. Після двох знижень та станом на кінець серпня середня вартість позикових грошей для фізосіб перевалила за 35% річних, оновивши рекорди останніх двох років. Такий високий рівень забезпечують дорогі споживчі позики. Вони – локомотив кредитування домогосподарств.

Середня прибутковість строкових депозитів домогосподарствам в гривні змінювалася дуже плавно. Тобто зниження облікової ставки кредити для домогосподарств дешевшими не робить, та й на прибутковість вкладів фізосіб теж впливає абсолютно не так, як повинна.

Середньозважені ставки за гривневими кредитами та депозитами нефінансових корпорацій (НФК) та домогосподарств (ДГ)

Дані НБУ

Станом на 23 жовтня середня ставка по короткострокових депозитах в гривні склала 15,56%, за довгостроковими – 15,92%. Рік тому ставки були 14% та 15,67% відповідно.

Тобто зниження облікової ставки не може бути маячком для українців: кредити та депозити подешевшають.

“Як така облікова ставка в Україні не працює, тому що перестала працювати монетарна трансмісія. Це єдиний механізм, який у нас повинен пов’язувати інфляцію та ставку. Монетарна трансмісія не працювала раніше, не працює зараз й не буде працювати далі. Були періоди в історії, коли облікова ставка була 7-8%, інфляція сповільнювалася до нуля. Але при цьому кредитні ставки в нацвалюті ніколи не падали нижче 15%. Зараз кредитні канали залишаються заблокованими через нормативні вимоги НБУ до комерційних банків та зашлакованість банківської системи непрацюючими кредитами. У нас понад 50% кредитно-інвестиційного портфеля банків складають непрацюючі кредити, а в державних банках – понад 60%. Розмір ставки по депозитах визначається, перш за все, за рахунок інфляційних та девальваційних очікувань. Найближчим часом я не бачу причин для істотного зниження ставок, хіба що на 1-2%. Часткова кореляція на ставку буде. Незначне зниження ставок по кредитах також можливе, але це пов’язано в першу чергу з сезонним чинником, а не з обліковою ставкою”.

Прийдешні зміни процентних ставок за депозитами та кредитами в гривні для фізосіб, пояснює директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, до показника Нацбанку відношення не мають, а пов’язані з майбутніми зимовими святами. Але й вони не будуть принциповими.

“Традиція починає відроджуватися та я розраховую, що банки будуть пропонувати святкові депозити. Тобто ближче до кінця року за вкладами може бути підвищення прибутковості, – говорить Олександр Охрименко. – Деякі банки пропонують підвищення на умовах розіграшу: + 1%, а якщо виграєте, то більше. Найвищі святкові ставки будуть у невеликих банків, але читати договір потрібно дуже уважно. Щодо кредитування, то авто та іпотека мертві, залишається тільки споживче. Тут ставки високі, такими й залишаться. Зверніть увагу, що при оформленні споживчої позики часто вказують ставку за місяць, а потрібно перераховувати за рік. Сезонність зі споживчими позиками теж може зіграти в сторону підвищення, але не радикального. Зараз середня ставка за споживчими кредитами 35,9%. Ви можете десь знайти 25-28 % з купою певних умов. Але якщо ставка низька, потрібно звернути увагу на вартість товару – вона може бути вищою, ніж у конкурентів. Все будується на нюансах та програми індивідуальні. Проте принципових змін не буде, й облікова ставка на вартість вкладів і позик не впливає”.

“Отже, можна знизити облікову ставку хоч до 10%, але це вплине тільки на піраміду ОВДП, – резюмує Олексій Кущ. – Вона буде формуватися повільніше та, можливо, навіть руйнуватися”.

ОВДП

Прибутковість ОВДП та депозитних сертифікатів – одна з головних причин, завдяки яким вдається тримати курс нацвалюти. Одна з найвищих облікових ставок в світі забезпечила гривневим ОВДП божевільну прибутковість та залучила гарячі інвестиції від нерезидентів. Вони продають валюту на міжбанку, забезпечуючи пропозицію, конвертують інвестиції в гривню, підігріваючи її дефіцит, та скуповують облігації, збільшуючи держборг. Про вплив ринку ОВДП на курс Nash.Live писав неодноразово. Також експерти порівнюють модель залучення нерезидентів під покупку ОВДП з валютною пружиною. Міцний курс гривні не забезпечений економічними реаліями, а будується на спекуляціях. Природно, вихід нерезидентів з ОВДП призводить до курсових коливань – відскоку цієї пружини.

Середньозважена дохідність за гривневими ОВДП на початку 2019 року склала 18,96%, а вересень закінчила на рівні 15,12%.

Радник Глави Федерації роботодавців України з економічних питань Павло Вернівський вважає, що інвесторам-нерезидентам важлива не так прибутковість, як можливість її конвертувати в долари.

“А з урахуванням зміцнення курсу, то можна навіть збільшити прибутковість, – пише експерт на своїй сторінці в Facebook. – Покажу вам приблизну математику. Продав спекулянт 1 млн дол. за 26,5. Це 26,5 млн грн. Заробив за рік 17% . Це 26,5+17%=31 млн. І відкупив долар по 24 гривні. І отримав 1,291 млн дол. 29% прибутковості. 17% за рахунок ОВДП. І 12% за рахунок курсу”.

Тобто поки не валиться курс, інвестори-нерезиденти ще в українських боргових паперах. Але пік їх прибутковості, говорить Олексій Кущ, залишився в минулому:

“На інвесторів більше впливають системні ризики. В деяких країнах ставки вже мають від’ємне значення, отже зараз для них й 10% – космос. Думаю, НБУ побачив, що вкладення нерезидентів в ОВДП гальмуються, побачив прогноз руйнування піраміди та пішов на зниження облікової ставки. Тобто Нацбанк зрозумів, що зниження облікової ставки буде постфактум – після руйнування піраміди, а не сама ставка стане причиною цього”.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору