Ужгородка

Новини Закарпаття

Порушення стану сполучних тканин спричиняє передчасне старіння шкіри, – лікар Олексій Башкірцев

Сполучна тканина охоплює весь організм, утворює опорний каркас і зовнішні покриви, є складником усіх органів. Нова парадигма здоров’я може назавжди змінити стандартні підходи до його збереження

За словами академіка Олександра Богомольця, «сполучна тканина є коренем людини». І передова сучасна медицина не ставить під жодний сумнів цей висновок вченого зі світовим ім’ям, одного із засновників антиейджингового та сполучнотканинного напрямів у медицині. Адже сьогодні вже немає сумнівів, що від стану сполучної тканини залежать і стан здоров’я, і працездатність, і біологічний вік людини.

Про те, які функції вона виконує, до яких наслідків призводить ігнорування взаємопов’язаності біологічних процесів та органів і що робити у випадку погіршення ситуації, розповідає Олексій Башкірцев, головний лікар комплексу Edem Resort Medical & SPA, кандидат медичних наук, академік Європейської академії природничих наук, член наглядової ради Університету Сингулярності (Київ) у сфері експоненціальної медицини, міжнародний експерт із питань антиейдж-медицини, член Американської академії антиейдж-медицини.

Які функції сполучної тканини

Наукові докази свідчать: нова сполучнотканинна парадигма здоров’я може назавжди змінити стандартні підходи до його збереження й відновлення. Тільки уявіть: сполучна тканина охоплює весь організм, утворює опорний каркас і зовнішні покриви. Вона є складником усіх органів, формує разом із кров’ю та лімфою внутрішнє середовище організму. Через сполучну тканину кожна клітинка отримує поживні речовини та віддає продукти метаболізму.

Крім структуроутворювальної вона виконує низку інших важливих функцій:

  • підтримує водно-сольову рівновагу;
  • бере участь в імунному захисті;
  • відповідає за загоєння ран, зрощення кісток після переломів.

Основні компоненти сполучної тканини — колагенові й еластичні волокна, фібробласти та їхні різновиди. Вони занурені у в’язкий гель (міжклітинна речовина), що складається з глікозаміногліканів. Найважливіші глікозаміноглікани — гіалуронова кислота й хондроїтинсульфат, присутні переважно у шкірі та суглобовому хрящі. Саме тому гіалуронова кислота широко використовується в косметології у процедурах омолодження, а в ревматології — для лікування вікових змін.

Читайте: Євген Заіграєв: на першому етапі ринку ціна землі буде нижчою від очікуваної

Сполучна тканина — жива матриця, що забезпечує зв’язок у цілісному багатоклітинному організмі та стабільність життєво важливих функцій. Ба більше, за канонами китайської медицини через сполучну тканину проходять енергетичні канали, якими циркулює енергія Ці. Несприятлива екологічна ситуація, нераціональне харчування з недостатнім надходженням з їжею вітамінів, макро- та мікроелементів, необхідних для синтезу повноцінної сполучної тканини, гіподинамія, шкідливі звички, безконтрольне вживання медикаментів призводять до структурних і функціональних змін сполучної тканини. Це спричиняє передчасне старіння та розвиток хвороб.

Як це виглядає

Звернімося до класичної ситуації. На прийомі 30-річна жінка (вік за паспортом). Причина візиту — ознаки передчасного старіння шкіри обличчя. А шкіра — найбільший за площею орган, вона багата на різні компоненти сполучної тканини: колаген, еластин, гіалуронова кислота, фібробласти. Порушення їхнього стану спричиняє передчасне старіння шкіри.

Водночас зморшки — лише верхівка айсберга проблем зі сполучною тканиною. Страждає сполучна тканина всього організму. Аналогічні зміни спостерігаються у хребті, суглобах, очах, серці, судинах, нирках, зубах та в інших органах. Їхня діяльність погіршується, з’являються різні симптоми. Як наслідок, починається ходіння по лікарях. Кардіолог, ревматолог, стоматолог, окуліст, невропатолог, навіть психіатр — далеко не повний список вузьких фахівців, яких може одночасно відвідувати пацієнт із порушенням фізіологічного стану сполучної тканини. Кожен із перерахованих спеціалістів може лікувати «свій орган», часто не усвідомлюючи: причиною всьому — ушкодження сполучнотканинної матриці організму.

Що робити?

Фахівці Центру відновлення здоров’я Edem Resort Medical & SPA розуміють, що людина — цілісна система, тому підходять по питання комплексно. Турбота про здоров’я вимагає холістичного, індивідуального та інтегрального підходу, який ви отримаєте в Центрі відновлення здоров’я. Пам’ятайте, що у людському тілі все взаємопов’язано. Місток — сполучна тканина, стан якої визначає стан здоров’я всього організму.

Нагадаємо, раніше Landlord розповідав, що управління енергоресурсом: основний тренд у боротьбі зі старінням

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору