Ужгородка

Новини Закарпаття

Не прищепився – від роботи відсторонений: як буде працювати обов’язкова вакцинація?

Всього лише місяць тому в МОЗ говорили, що не розглядають примусовий елемент вакцинації будь-якої групи населення. І ось на обговоренні вже знаходиться наказ Міністерства про обов’язкову вакцинацію працівників центральних органів виконавчої влади та територіальних підрозділів, місцевих держадміністрацій і всіх освітніх установ. Сумнівів у тому, що його ухвалять практично немає: в Кабміні на підготовку дали благословення і послалися на висновок ЄСПЛ про те, що обов’язкова вакцинація права людей в демократичних суспільствах не порушує.

Зміст

  • 1Як можуть відсторонити від роботи?
  • 2А якщо протипоказання?
  • 3Заборонено роботодавцю – дозволено уряду

Як можуть відсторонити від роботи?

Список під обов’язкову вакцинацію в МОЗ підготували, посилаючись на ст.12 закону про захист від інфекційних захворювань. У ній є перелік обов’язкових щеплень: від дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця і туберкульозу. І передбачено право МОЗ складати перелік професій, виробництв та організацій, працівників яких можуть зобов’язати робити щеплення й від інших інфекційних хвороб. Відмова або ухилення – і людину відсторонюють від роботи. Формулювання саме така: не можуть бути відсторонені, а відсторонюються.

Хто безпосередньо приймає рішення про відсторонення працівника і на яких підставах – прописано вже у ст.46 Кодексу законів про працю: власник або уповноваженим ним орган. Перелік підстав тут не вичерпний: поява на роботі в стані сп’яніння, відмова від обов’язкових медоглядів і участі в заняттях з охорони праці та протипожежної безпеки, в інших, передбачених законодавством, випадках. Але формулювання в КЗпП м’якше: відсторонення допускається.

Зобов’язання роботодавців прописує інший закон – про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення (ст.7). Тут же можна зрозуміти, в яких випадках працівників усувають від роботи з виплатами, а в яких – без них:

  • з виплатою допомоги із соцстрахування – відсторонення від роботи носіїв збудників інфекційних захворювань, хворих і контактних осіб;
  • без виплат – відсторонення від роботи через відмову від обов’язкового медогляду або щеплення.

За КЗпП (ст.82) і законом про відпустки (ст.9), період відсторонення не зараховують до стажу роботи – він не враховується при визначенні права на щорічну відпустку, не йде в страховий стаж, тобто мінус для нарахування та виходу на пенсію . Сам термін, на який людину можуть не допускати до роботи, – до усунення причин.

“Тим, кого зараз примушують до вакцинації, я рекомендую вимагати письмовий наказ, в разі недопуску до роботи фіксувати це за допомогою поліції. Відсторонення від роботи може проходити по-різному, але в будь-якому випадку про це повинен бути наказ. Якщо цей період збираються не оплачувати, це можна оскаржити в суді. У разі звільнення, позбавлення соцгарантій – звертатися до суду. Неможлива, в тому числі і за Конституцією України, якась дискримінація за родом професії або заняття в зв’язку з наявністю або відсутністю щеплення. Тому у громадян є шанс оскаржити примус і отримати компенсацію не тільки своєї зарплати, а й моральної шкоди”, – говорить адвокат Ростислав Кравець.

Відповідальність роботодавця, який нещепленого працівника не усунув, в законах про санепідблагополуччя і захист від інфекційних хвороб не прописана. Але пошукати її можуть в Кодексі про адмінправопорушення (ст.44-3, про порушення правил карантину). За те, що порушені норми закону про захист від інфекційних хвороб, а саме на підставі нього обов’язкові щеплення і вводять, штраф для громадян – від 17 тис. до 34 тис. грн, для посадових осіб – від 34 тис. до 170 тис. грн .

Є й кримінальна відповідальність (ст. 325 КК), якщо порушення правил і норм викликало або могло спричинити поширення захворювання. За це загрожує або штраф від 17 тис. До 51 тис. грн або арешт до півроку, або обмеження волі/позбавлення волі на три роки. Але з доказовою базою за таким звинуваченням доведеться добряче попрацювати. Проте Ростислав Кравець вважає, що роботодавця не можуть змусити не допускати працівника до роботи – таких прямих важелів в законодавстві немає.

А якщо протипоказання?

У переліку медичних протипоказань для вакцинації є поняття протипоказань постійних, тимчасових і абсолютних. Останні – це анафілактичні реакції на першу дозу вакцини. Не рекомендується робити щеплення з температурою вище 38 градусів, це дає відстрочку. Живі вакцини протипоказані при вагітності і важкій імуносупресії/імунодефіциті, але такого типу вакцини від коронавірусу не застосовуються.

Протипоказання є і в інструкціях до кожної конкретної вакцині. Знайти їх можна самостійно, в Державному реєстрі лікарських засобів. Щоб пошук був простішим, в формі можна обрати ліки для екстреного застосування, і випаде весь список вакцин. Інструкція для медичного використання буде в нижньому правому куті, якщо зайти на сторінку препарату. Наприклад, протипоказання до Коронаваку за інструкцією, крім алергії: серйозні неконтрольовані хронічні захворювання без їх переліку, серйозні захворювання нервової системи (наприклад, але не тільки, синдром Гієна-Баре, поперечний мієліт), вагітність і лактація.

Але остаточне рішення про медичний відвід в будь-якому випадку за лікарем. Після консультації він видає відповідну довідку.

Головний санлікар Ігор Кузин пояснював, що у близько 1% людей є стани, при яких не можна робити цю процедуру. Якщо такий відсоток у всього населення, тоді приблизно той же і серед тих працівників, яких це зробити зобов’язали. Але в наказі МОЗ про відвід ані слова не сказано. Якщо уряд узгодить його в такому вигляді, можна залишити без зарплати тих людей, які і були б не проти поліпшити статистику вакцинації, але не можуть.

Вихід, який бачить головний санлікар в таких випадках – перекинути проблему на плечі роботодавця, і він буде вирішувати, як співробітнику з відводом або організувати альтернативну роботу, або піти на дистанційку, або регулярно влаштовувати йому ПЛР-тести. Але це не зніме інше питання – про відвідини людьми з протипоказаннями громадських місць, масових заходів. Ігор Кузин розповів журналістам, що питання можуть врегулювати урядовою постановою, але це не точно, оскільки йдеться про поодинокі випадки.

Не заглядають в уряді і у більш віддалену перспективу. За нинішніми нормами ковід-сертифікат діє 365 днів після введення другої дози. У середині травня в Україні вже були люди, які отримали другу дозу. Тобто їх сертифікати до кінця наступної весни втратять силу, але немає тих же гарантій і щодо рішення уряду і немає навіть приблизного розуміння, чи потрібне бустерна щеплення або ревакцинація через якийсь період часу.

Заборонено роботодавцю – дозволено уряду

Наприкінці серпня в Мінекономіки підготували лист-роз’яснення з підставами, за якими роботодавець не може змушувати співробітників вакцинуватися. Там теж дають посилання на ст. 12 закону про захист про інфекційних хвороб. Але не на ту частину, на підставі якої Міністерство охорони здоров’я готує наказ, а іншу, про те, що профілактичні щеплення проводяться за згодою людини.

Наводять там і заклик з Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи інформувати громадян, що вакцинація обов’язковою не є, ні на кого не можна тиснути для її проходження та піддавати дискримінації. Цитували в Мінекономіки і КЗпП (ст.2-1): не допускається обмеження прав працівників залежно від стану здоров’я. Там аргументовано довели, що відмова від вакцинації не може бути порушенням трудової дисципліни, тому і не може бути підставою для звільнення. Фінальний акорд – цитата з дорожньої карти вакцинації від коронавируса, яку в Кабміні погодили в грудні минулого року:

“Вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення і професійних груп”.

Тепер в уряді передумали, а наказ про обов’язкову вакцинацію також узгоджують із застереженнями: список професійних груп і підприємств можуть розширити в залежності від епідеміологічної ситуації.

Р. Кравець говорить, що планує наказ оскаржувати на підставі того, що він суперечить цілій низці законів та Конституції.

“Не виключаю, що саме його прийняття проведуть з порушеннями, – резюмує адвокат. – Буде не дотримана відповідна громадська експертиза регуляторного акта і не будуть отримані висновки профільних медиків. Наказ, який готують, не стосується військових, призовників, поліцейських, медиків, продавців. Тобто тих, хто частіше за інших стикається з людьми. Важко повірити, що рішення пов’язане з турботою про громадян. Швидше з тим, що пропадає велика кількість вакцин”.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору