Ужгородка

Новини Закарпаття

Скільки газу добувати і кого позбавляти компенсації за соцпослуги: що вирішив Кабмін 20 жовтня?

Витрачати більше на видобуток корисних копалин, менше – на компенсацію за надання соцпослуг. Спростити стягнення боргів перед Оператором ГТС, ускладнити отримання допомоги при догляді за хворою дитиною. Що погодив Кабмін на засіданні 20 жовтня?

Зміст

  • 1Більше корисних копалин
  • 2Роздають повноваження
  • 3Стандарт профтехосвіти
  • 4Деталізація тарифів
  • 5Плата за розподіл газу
  • 6Інвентаризація землі
  • 7Компенсація за соцпослуги

Більше корисних копалин

У 2011 р. парламент затвердив програму розвитку мінерально-сировинної бази України до 2030 р. Але через десять років в Кабміні констатують, що грошей на неї виділяється мало, за основними напрямками її виконують тільки на 20%, видобуток корисних копалин скорочується. З поправкою на геополітичні виклики, програму потрібно міняти. У Кабміну є два законопроекти. Перший принципово змінює сам текст програми, другий вносить поправки до Бюджетного кодексу і видатки на її виконання прив’язує до обов’язкових платежів.

Під геополітичними викликами зараз варто розуміти шалене подорожчання енергоносіїв. Те, що Україна може купатися у власному природному газі і навіть його експортувати – установка, з якою ми жили роками. Розбираємося, що в частині його видобутку, а також нафти і конденсату, передбачає оновлена програма, яку Раді пропонує прийняти Кабмін.

У чинній програмі зазначено, що державний баланс – це 381 родовище з запасами газу, нафти і газового конденсату. За оновленою програмою – 426 родовищ, з яких 50 законсервовані. Якщо відняти від загальної кількості законсервовані, кількість родовищ скоротилася до 376.

У Східному регіоні використовували 59% ресурсів (десять років тому – 54%). Нерозвідана частина – 2,1 млрд тон умовного палива (у 2011 р. йшлося про 2,56 млрд тон). У Західному регіоні нерозвідана частина – 850 млн тон умовного палива (було 867 млн тон). Потенціал Південного регіону називають максимальним – 1900 млрд куб газу (раніше йшлося про 2208 млрд), 200 млн тон нафти з конденсатом (оцінювали у 411,6 млн тон).

З’явилася оцінка запасів сланцевого газу, обсяги якого в чинній програмі не зазначені. Тепер кажуть про 2,2 трлн кубів у Дніпровсько-Донецькій западині і до 1,5 трлн кубів – в Заходом регіоні. Якщо вкластися в програму пошуку, то потенціал – 100 млрд кубів і близько 40 млрд кубів за період дії програми, а вона, як і раніше, передбачена до 2030 року.

Плани нарощувати видобуток є і за іншими напрямами, і все за рахунок бюджету. Потрібні гроші, які планують отримати за рахунок перерозподілу податкових надходжень до спеціального фонду розвитку мінерально-сировинної бази. До нього хочуть спрямовувати 0,5 відсотка рентної плати за використання надр, крім ренти за видобуток газу, нафти та конденсату – від неї в спецфонд заберуть один відсоток. Ще одне джерело – 25% плати за видачу спецдозволів на користування надрами. Обсяг програми в цілому – 8,2 млрд грн.

Роздають повноваження

На попередньому черговому засіданні Кабмін вже схвалив і передав до Ради один законопроект про розширення повноважень АРМА – Нацагентства з виявлення, розшуку та управління активами. Тепер йому хочуть відкрити більший доступ до інформації. Зараз профільним законом не передбачено, але хочуть прописати, що АРМА зможе витребувати безкоштовно необхідну інформацію у органів держуправління, державних і комунальних підприємств, установ, організацій, банків, учасників ринків капіталу, товарних ринків. Уточнюють, що йдеться і про інформацію з обмеженим доступом. Зараз уповноважені особи Агентства можуть із посвідченнями входити в приміщення державних органів, органів місцевого самоврядування. Зможуть також в органи держуправління, державні і комунальні підприємства, установи організації. АРМА дозволять укладати меморандуми про співпрацю та обмін інформацією не тільки з органами місцевого самоврядування, а й з юридичними особами.

Ще один законопроект з поправками до закону про гуманітарну допомогу стосується повноважень Державної служби надзвичайних ситуацій. Зараз уповноважені держоргани щодо гуманітарки – це Мінсоцполітики, Рада міністрів Криму, обласні, Києва та Севастополя міські держадміністрації. Буде уповноваженим органом і ДСНС у випадку з гуманітаркою, яку Україна направляє в інші країни.

Ще одне питання з гуманітаркою, яку Україна надає на своїй території дипломатичним та консульським представництвам, міжнародним організаціям, залагодили на рівні урядової нормативки. Таку допомогу звільнили від ПДВ.

Стандарт профтехосвіти

У Міносвіти дійшли висновку, що чинний з 2002 р. стандарт професійно-технічної освіти занадто стандартизований. Це не жарт, а практично пряма цитата з пояснювальної записки до стандарту нового. За описом МОН, який налаштований на більш гнучкий навчальний процес.

У документі двадцятирічної давнини описані терміни навчання, вимоги до освітнього рівня вступника, система контролю знань і атестації, структура типового навчального плану і т.д. У новому стандарті пунктів значно менше.

Освітній рівень вступника залежить від технологічної складності професії та інших критеріїв професійного стандарту. На основі профстандарту складається список основних засобів навчання, встановлюється і термін навчання. Хоча в документі вони не наводяться, навколо них крутиться держстандарт в цілому, тому важливо хто і як освітні стандарти щодо конкретних професій формує. Цим займається Міносвіти, погоджуючи їх з Мінекономіки. Для отримання зауважень і пропозицій освітні стандарти направлять в Спільний представницький орган роботодавців.

Деталізація тарифів

Кабмін виправив порядок формування тарифів на послуги з поводження з твердими побутовими відходами. З самого тарифу виключили оплату послуг банків з прийому та перерахунку коштів споживачів. Також дали уточнення, що саме входить в плату за абонентське обслуговування. Це витрати на укладення договору про комунальну послугу, на нарахування і стягнення плати за послугу, а також на інші функції, які пов’язані з обслуговуванням абонентів

Плата за розподіл газу

Наприкінці серпня набрав чинності закон про подолання кризових явищ на ринку природного газу. Для розрахунків з оператором ГТС за послуги з транспортування газу, а також по боргах за такі послуги, оператори газорозподільних мереж повинні відкривати спецрахунки в уповноважених банках. Список таких банків встановлює Кабмін, порядок відкриття і закриття спецрахунків теж за урядом.

Тепер Кабмін такий порядок погодив. У ньому вказали, що уповноваженим банкам, де такі спецрахунки відкриваються, дають одразу ж і право на автоматичні списання на користь Оператора ГТС всіх грошей, які туди надійшли. Від споживачів, в тому числі й побутових, оператори газорозподільних мереж повинні приймати плату за послуги з розподілу тільки на ці спеціальні рахунки.

Інвентаризація землі

Земельні закони, над якими ВР працювала кілька тижнів навесні цього року, змінили порядок інвентаризації земель, скасували повноваження Держгеокадастра щодо погодження документів про землеустрій. Тепер в Кабміні під це переписують порядок проведення інвентаризації.

Виправлення помилок в даних Держгеокадастра стає підставою для інвентаризації. У списку вихідних даних для неї з’являться ще два джерела – наказ Держгеокадастра або його територіального органу; графічні матеріали органу виконавчої влади або місцевого самоврядування, де вказано місце проведення робіт, площу та кадастровий номер сусідньої ділянки.

З власниками та землекористувачами землі за законом повинні погоджувати кадастрові плани ділянок, щодо яких виправляють помилки в Держгеокадастре. У Кабміні уточнили, що узгодити їх потрібно до того, як внести зміни.

Замовниками документації із землеустрою, крім державних і місцевих органів влади, власників ділянок і землекористувачів, тепер можуть бути інші юрособи та фізособи. Розробляти таку документацію, як це і прописали в законі, можуть юрособи, в штаті яких тільки один сертифікований інженер-землевпорядник (раніше було потрібно, щоб їх було не менше двох).

Компенсація за соцпослуги

За те, що людина надає соціальні послуги членам своєї сім’ї на непрофесійної основі, передбачена компенсація. Це різниця між прожитмінімумом на 1 січня поточного року і середньомісячним доходом того, хто надає послугу. Список тих вразливих людей, догляд за якими передбачає компенсацію, зараз Кабмін чіпати не збирається. Зокрема, це люди з інвалідністю першої групи, діти з інвалідністю, люди похилого віку з когнітивними порушеннями, невиліковно хворі. Проте уряд розширив список тих людей, яким компенсація за надання соціальних послуг не передбачена.

Тепер на грошову підтримку не можуть розраховувати ті з них, які отримують виплати на догляд за законами про соцстрахування, соцдопомогу людям, які не мають права на пенсію, про пенсійне забезпечення звільнених з військової служби, про держдопомогу особам з інвалідністю з дитинства, про психіатричну допомогу. Не дістанеться вона і тому, хто надає допомогу на професійній основі, але не зареєстрований як підприємець.

Спочатку виплату компенсації тимчасово могли призупинити, якщо та людина, які надає непрофесійні соціальні послуги, на десять днів і більше виїхала за кордон, місяць провела у санаторії, більше десяти днів в лікарні. Тепер Камін вирішив, що виїзд за кордон на 30 днів і більше, місяць на курорті або в стаціонарі – підстава, щоб виплату компенсації припинити взагалі.

Перепризначення компенсації щороку було спочатку прив’язане до регулярних оглядів: для осіб з інвалідністю першої групи, за якими доглядають, потрібно підтвердження МСЕК, для дітей з інвалідністю – огляд лікарсько-консультаційної комісії. Тепер Кабмін вирішив, що на огляди ЛКК потрібно регулярно відправляти дітей з важкими перинатальними ураженнями нервової системи, тяжкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними захворюваннями, ДЦП, тяжкими психічними розладами, інсулінозалежним діабетом першого типу, гострими або хронічними захворюваннями нирок четвертого ступеня, з потребою в трансплантації, паліативній допомозі, з важкими травмами. Без чергового огляду виплату компенсації припинятимуть.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору