Ужгородка

Новини Закарпаття

Нові ліки від ковіда, посилення карантину та оновлений порядок ЗНО: що вирішив Кабмін 24 листопада?

Скільки доз нових ліків від COVID-19 молнупіравіру та PF-07321332/ритонавіру збирається закупити Україна? Як змінився порядок проведення Зовнішнього незалежного оцінювання? Які дані з’являться у Держреєстрі речових прав на нерухомість? Розбираємось, що ухвалив Кабмін на засіданні 24 листопада.

Зміст

  • 1Нові умови карантину
  • 2Штрафи від Держенергонагляду
  • 3Соцзахист ветеранів
  • 4Енергетичний аудит
  • 5Порядок ЗНО
  • 6Реєстр та реєстрація прав на нерухомість
  • 7Донори крові
  • 8Ліки від ковіда
  • 9Гроші на кордон та житло

Нові умови карантину

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко оголосив про зміни до карантинної постанови №1236:

  • термін дії сертифіката про одну дозу вакцини діятиме не 120 днів, а лише 30 днів;
  • у “жовтій” зоні усі громадські установи, заклади культури, заклади громадського харчування, спортзали можуть працювати лише за наявності у всього персоналу негативного ПЛР-тесту, сертифіката про одужання або сертифіката про вакцинацію. Усі ці документи мають бути й у відвідувачів;
  • співробітники суб’єктів господарювання мають зчитувати QR-коди сертифікатів відвідувачів.

Штрафи від Держенергонагляду

У Кабміні вважають, що у Держенергонагляду зараз недостатньо повноважень для того, щоб контролювати підприємств сфери енергетики, у тому числі й у питанні постачань тепла. У Кодексі про адмінправопорушення, кажуть там, розмір штрафів є недостатнім. Тому до Ради передають законопроект із поправками.

Нині за ст. 95-1 КУпАП штраф від 17 до 85 грн. передбачений за порушення технічної експлуатації станцій, мереж, енергообладнання. Його в тому ж розмірі виписуватимуть і за неналежний технічний стан, порушення ремонту, випробувань. З’явиться також штраф для посадових осіб від 170 до 340 грн. за повторне таке порушення за рік.

За нинішніми нормами ст. 188-20 КУпАП є штраф від 17 до 85 грн за невиконання приписів Держенергонагляду. Але статтю перепишуть, і штраф від 170 до 340 грн хочуть запровадити за невиконання законних вимог органу з нагляду. Повторне порушення протягом року – штраф від 340 до 850 грн.

Соцзахист ветеранів

У Міністерстві у справах ветеранів запропонували дописати до законодавства про пільги УБД, учасників війни, осіб з інвалідністю внаслідок війни, осіб з особливими заслугами перед Вітчизною пільги на отримання психологічної реабілітації та на освітні послуги.

До закону про статус ветеранів війни також хочуть дописати рамкові гарантії держави на розвиток підприємницьких ініціатив людей із такими статусами. Спектр допомоги, проте, обтічний: інформаційні, консультаційні, освітні послуги та можливі інструменти фінансової допомоги.

У законі про зайнятість особам, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів війни, хочуть передбачити додаткові гарантії з працевлаштування.

Енергетичний аудит

Кабмін подає до Ради поправки до закону про енергоаудит. Ними хочуть внести такі зміни:

  • фізособи-підприємці стануть об’єктом енергоаудиту;
  • дати перелік того, що має бути зазначено у звіті про енергоаудит, та передбачити, що звіт про обов’язковий можна використовувати у судових провадженнях;
  • енергоаудит потрібно проводити при приватизації не лише державних, а й комунальних підприємств. Обов’язковий буде передбачено під час ліквідації та виведення з експлуатації підприємств, установ, організацій, припинення підприємницької діяльності ФОП;
  • обов’язковим енергоаудит стане на підставі рішення суду щодо наявності порушень законодавства про довкілля.

Порядок ЗНО

Уряд переписав порядок проведення Зовнішнього незалежного оцінювання. Більшість положень не змінилися, але є поправки.

З переліку прав учасників ЗНО прибрали три пункти: про проходження тестів щодо встановленої Міносвіти кількості предметів, про апеляцію на результати та процедуру проведення тесту, про ознайомлення зі своєю роботою після оголошення результатів.

Переписали норми про ЗНО для осіб із особливими освітніми потребами. Для них був передбачений рівний доступ для проходження. Наразі держава зобов’язується створити умови шляхом розумного пристосування. Реєстрація таких осіб йде на підставі медвисновку та при підтвердженні регламентної комісії у регіональному центрі оцінювання якості освіти.

До заборон для учасників додали ще одне: виходити за межі пункту тестування до закінчення виконання роботи.

Дописали, що Міносвіти у разі потреби встановлює рівні складності завдань і разом із МВС там затверджують порядок використання технічних пристроїв для контролю за проведенням тестування.

Регіональні центри оцінювання якості створюють постійні та тимчасові пункти тестування, набирають, реєструють та готують працівників для ЗНО.

Результати ЗНО передбачили за рейтинговою шкалою – для вступу та критеріальною – при здачі державної підсумкової атестації у формі ЗНО.

Змінився список предметів апеляції. Була можливість заперечити результати, а тепер вказують, що можна оскаржити оцінювання результатів. Крім того, з’являється можливість апеляції на рішення регламентної комісії щодо учасника ЗНО.

Реєстр та реєстрація прав на нерухомість

У Мін’юсті запропонували внести поправки до порядку ведення Держреєстру речових прав на нерухоме майно:

  • передбачили, що техзасоби та програмні засоби забезпечують автоматичну перевірку та внесення даних про ідентифікованого суб’єкта речового права, обтяження на підставі даних з Держреєстру актів цивільного стану, Держреєстру фізосіб – платників податків та Держреєстру юридичних осіб, ФОП та громадських формувань;
  • до Реєстру будуть носити дані про ціну нерухомості за договором, а якщо за договором об’єктів кілька, то ціну кожного.

До порядку держреєстрації речових прав на нерухомість також внесли уточнення. Якщо за заявою в електронній формі реєструються права власності на завершений об’єкт або незавершений об’єкт будівництва, держреєстрація якого пройшла до 1 січня 2013 р. за правилами, що діяли на той час, тоді не застосовується положення про обов’язкову наявність відомостей про технічну інвентаризацію.

Донори крові

У МОЗ підготували положення про реєстр донорів крові, який зараз не ведеться. Власник інформації у ньому – саме Міністерство, розпорядник – НСЗУ. Записи до Реєстру – це первинна облікова меддокументація, яку кваліфікованим електронним підписом підтверджує медпрацівник.

У реєстрі кожному донору нададуть унікальний ідентифікаційний код для забезпечення анонімності та конфіденційності. Там фіксуватимуть дані про ідентифікацію донора, компоненти крові та особу реципієнта цих компонентів; ідентифікацію кожної донації крові та/або компонентів; результати тестування крові та її компонентів на всіх етапах заготівлі, перевірки, переробки, зберігання, транспортування, розподілу, реалізації, утилізації; спостереження за трансфузією компонентів крові; виявлення серйозних реакцій та небажаних випадків. Будуть в ньому відображатись і дані про осіб, яким заборонено бути донорами з посиланням на інші реєстри.

Всі записи зберігатимуться безстроково в статистичних та наукових цілях, але у знеособленому вигляді після обробки персональних даних.

Узгодили й новий порядок видачі значка та посвідчення “Почесний донор України”. Значок і посвідчення нового зразка, але всі видані за старим порядком будуть дійсними.

Ліки від ковіда

На початку листопада стало відомо, що Великобританія першою у світі схвалила до застосування “Молнупіравір” в якості препарату для лікування ковіда у найуразливіших категорій пацієнтів. Це розробка американської фармацевтичної компанії Merck у партнерстві з компанією Ridgeback Biotherapeutics.

У вітчизняному МОЗ зазначають, що британці забронювали 480 тис. курсів лікування цим препаратом. Тепер схвалили броню 300 тис. курсів “Молнупіравіру” і для України через спецорганізацію Crown Agents. Вона ж забронює 300 тис. курсів препарату від ковіда “PF-07321332/ритонавір” (Великобританія замовила 250 тис. курсів). Але в МОЗ уточнюють: якщо ліки не зареєструють США чи Євросоюз та/або якщо будуть негативні результати їхніх клінічних випробувань, закупівлі не буде. Наразі на передоплату препаратів цього року з бюджету збираються виділити 200 млн грн.

Також Кабмін затвердив запропонований МОЗ порядок використання бюджетних коштів на централізовані закупівлі кисневих станцій, надання цього року субвенції місцевим бюджетам на проектування та встановлення кисневих станцій в опорних лікарнях.

Гроші на кордон та житло

Уряд погодив додаткові витрати на проведення заходів на кордоні з Білоруссю. У Мінекономіки зазначають, що для посилення найуразливіших ділянок у першу хвилю заходів направили 3 тис. військовослужбовців Державної прикордонної служби, 859 нацгвардійців, залучили 390 одиниць техніки. Пізніше збираються залучити ще 1,5 тис. прикордонників, 7 тис. нацгвардійців та 193 одиниці техніки. У Кабміні побоюються збройних нападів із боку нелегальних мігрантів. У бюджеті на такі витрати грошей не передбачено, і тепер їх виділяють у розмірі 175 млн грн.

За заявкою Міністерства у справах ветеранів Кабмін перерозподілив бюджетні гроші та направив 8 млн грн на компенсацію за житло 16 особам з інвалідністю та членам сімей загиблих в АТО та ООС та 7 млн грн на житлову компенсацію 12 УБД та членам сімей загиблих на території інших держав.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору