Ужгородка

Новини Закарпаття

Продукт на 195 мільярдів: чому Україна має рекордний ВВП, але це не привід пишатися?

Доларовий валовий внутрішній продукт України у 2021 р. б’є рекорди. Перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко повідомила про останні дані: рік країна завершує на позначці 195 млрд дол.

За даними Світового банку, минулий рік завершено на рівні 155,5 млрд дол., і це аж ніяк не максимум. Найвищим до 2021 р. ВВП був у 2013 р. – 183,3 млрд дол. Світовий банк давав дані про номінальний ВВП. Який саме мала на увазі міністр економіки, вона не повідомила. Але з контексту зрозуміло, що йдеться про номінальний ВВП.

Номінальний ВВП – вартість усіх товарів та послуг, які виробила країна за нинішніх цін. Реальний ВВП – у цінах минулого чи іншого базового року, тобто вартість, із якої виключають індекс цін. Тобто номінальний ВВП – це скільки грошей акумулювала країна, зокрема й за рахунок подорожчання, а реальний – на скільки насправді зросло виробництво.

Nash.Live запитав експертів, за рахунок чого ВВП цього року вийде на рекорд і чи є тут привід радіти українцям?

Тарас Загородній, керуючий партнер “Національної антикризової групи”:

– У нас часто оперують доларовим ВВП, але це не показник. Є питання перерозподілу ВВП. Умовно кажучи, якщо людям від його зростання нічого не перепадає, доходи населення та зарплати не зростають, це ні про що. ВВП може концентруватися, наприклад, у дуже багатих людей, їхнього бізнесу. У них статки зростатимуть, а людям нічого не дістанеться. Тобто не зараховується зростання ВВП.

Все залежить і від курсу долара. Тут питання: за яким рахувати? Одна справа рахувати по 29 грн за дол., за курсом у бюджеті, інша справа за поточним – 26 грн за дол. Цифри вийдуть різні і різниця становить 10%.

Наступне питання у тому, що розрахунковою одиницею в українській економіці є гривня. Відповідно, зростання доларового ВВП дуже відносне. Зараз показники інфляції б’ють усі рекорди, у людей падає купівельна спроможність, промислова інфляція набагато вища за індекс споживчих цін, тобто зростають витрати в економіці. Ми йдемо до того, що скоро почнуть масово закриватися бізнеси, оскільки не буде кому купувати продукцію, що росте в ціні.

Рекордний ВВП не відображає реального добробуту людей. Наприклад, теоретично у нас вихвалялися рекордом середньої зарплати в країні – 500 дол. Добре, але як її рахують? Величезні зарплати членів наглядових рад плюс маленькі зарплати у людей у регіонах до 10 тис. грн, і начебто виходимо на середню зарплату 500 дол. Ні про що це не говорить. Зростання середніх зарплат, інфляція, купівельна спроможність – основні показники, яких слід відштовхуватися.

Ще питання: а чи враховуємо ми інфляцію долара? Наприклад, 10 тис. дол. у 90-х роках не ті, що зараз. Тоді середня зарплата була 20 дол., і за 10 тис. дол. можна було купити квартиру на Хрещатику. Цифри, про які бравурно повідомляє Свириденко, є відносними.

Що таке ВВП? У його формулі кінцеве споживання, валове накопичення капіталу – інвестиції, державні витрати, чистий експорт та мінус імпорт. Кінцеве споживання та ціни підштовхують ВВП, у інвестицій зараз поганий показник. Державні витрати зростають, але при цьому вбивається економіка: що більше податків, то менше інвестицій. Експорт за підсумком року дещо додав. Але зараз ми підемо в мінус щодо імпорту, бо зросли ціни на енергоносії, а ми енергозалежна країна. Тому за підсумками року все може виявитися сумнішим.

Ну і повернемося до початку: за яким курсом ми рахуємо? Якщо по 29 грн. за дол., то за долар більше гривень, і у доларовому вираженні ВВП буде менше, якщо по 26 грн. за дол., то буде більше. Це статистичні хитрощі.

Олег Пендзин, експерт Економічного дискусійного клубу:

– 38% українського експорту – це аграрна продукція. 32% на рік – зростання цін на аграрну продукцію. Цього року різко зросла ціна на руду, зараз, щоправда, почала знижуватися, але раніше була високою. У зв’язку з пандемією є суттєве зростання цін на сировинних, зокрема аграрних, ринках. Те, що ми зараз рахуємо у доларовому еквіваленті – це не означає, що ми почали виробляти набагато більше у натуральних величинах. Це просто означає, що у світі зросли ціни.

У доларовій зоні зростання інфляції – 5,5-6%. А на продовольство, як повідомили у Продовольчій та сільськогосподарській організації Об’єднаних Націй, зростання цін 32%. Тому у зростанні ВВП у доларовому вираженні немає нічого дивного. Ну і 195 млрд дол., це хоч і більше, ніж було у 2013 р., але тоді були інші ціни, обсяг виробництва, і територія України була більшою. Тому я б голосно не аплодував.

4 трлн дол., які надрукували американці та виплеснули у світову економіку, безвісти не зникли. Вони підняли ціни на все. І наші 195 млрд дол. є наслідком цих чотирьох трильйонів, які надруковані.

Цей показник ні на що не впливає. Якби у нас виріс ВВП, а інфляція була 2-3%, ми б аплодували, оскільки стали б краще жити. Але ми маємо продовольчу інфляцію 24% за цей рік. І це не означає, що ми стали більше їсти, просто те, що ми їмо, тепер дорожче коштує.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

– Те, що Україна вийшла на так званий рекордний показник ВВП в доларовому еквіваленті – 195 млрд дол., як заявила міністр економіки, це не більше, ніж статистична констатація. Справа в тому, що ВВП країни росте за підсумками цього року. Але, те, що він рекордний, пояснюється тим, що за останні роки відбулось зміцнення курсу гривні. Таким чином значне збільшення ВВП, в першу чергу за рахунок збільшення державного боргу, у гривні після зміцнення і дало так званий рекорд доларовий.

Але громадянам цей рекорд нічого не говорить. В першу чергу тому, що переважна більшість українців отримують свої доходи в гривнях – зарплати і пенсії. Для людей важливий ні доларовий еквівалент, ні ВВП країни, ні навіть свої доходи, а важлива купівельна спроможність гривні. Скільки за свої гривневі доходи можна купити товарів і послуг. А це, в свою чергу, залежить від динаміки двох показників: динаміки доходів та динаміки цін.

Станом на сьогодні динаміка цін, тобто інфляція, значна вища за зростання доходів переважної більшості українців. Тому вони відчувають, що за номінально більші гривні вони можуть купити менше товарів і послуг. Тобто рівень життя не покращується, а знижується. Тому доларовий еквівалент не грає практично ніякої ролі, крім статистичної констатації.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору