Ужгородка

Новини Закарпаття

Зарплата 20000 гривень лікарям та держрегулювання цін на продукти: що вирішив Кабмін 12 січня?

На яких умовах дозволять возз’єднуватись сім’ям іммігрантів? На які продукти запроваджено торгову надбавку до 10%? Виробникам яких продуктів газ продаватимуть на спеціальних умовах? Розбираємось, що ухвалив Кабмін на засіданні 12 січня.

Зміст

  • 1Нові принципи імміграції
  • 2Держрегулювання цін
  • 3Зарплати медиків
  • 4Продаж газу виробникам продуктів
  • 5ПДВ на ліки
  • 6Нацкомісія з транспорту
  • 7Спецзвання в Бюро економічної безпеки
  • 8Гранти – не дохід

Нові принципи імміграції

Кабмін передає до Ради законопроект із серйозними поправками до закону про імміграцію. Підстава – спростити отримання дозволу на проживання для окремих фахівців, у тому числі айтішників, та протидіяти нелегальній міграції.

У Кабміні хочуть відійти від принципу щорічної квоти імміграції. Кабмін встановлюватиме її протягом визначеного ним терміну. До закону хочуть дописати кілька визначень. Зокрема, розшити поняття “масове прибуття в Україну іммігрантів”. Це ситуація, коли критична питома вага іммігрантів щодо населення країни перевищує 10%. Також окремо виноситься поняття “безперервне проживання на території України” – якщо разовий виїзд за кордон тривав не більше ніж 90 днів, а в сумі за рік – не більше ніж 180 днів.

З’являться й важливі зміни у списку категорій іммігрантів, котрим уряд встановлює квоту. Як і зараз висококваліфікованих спеціалістів та працівників, у яких є гостра потреба, можуть квотувати, але до них плюсують дружину чи чоловіка та дітей віком до 18 років, якщо вони одночасно в’їжджають та перебувають в Україні.

Зараз у Кабміні можуть встановлювати квоту для батьків, чоловіка чи дружини іммігранта та його неповнолітніх дітей. Але тут буде зміна. З чоловіком або дружиною іммігрант повинен перебувати у шлюбі не менше двох років, а батьки передбачаються непрацездатні і в тому випадку, якщо вони є членами сім’ї, виходячи із норм права країни походження. Плюс у законі може з’явитись стаття, де описано вісім підстав, на яких сім’ї іммігранта відмовлять у возз’єднанні. Наприклад, підставою буде те, що подружжя розмовляє різними мовами і одне одного не розуміє.

З’являється і нова категорія іммігрантів, які підпадають під можливе квотування Кабміном. Це категорії, зазначені у пунктах 4-12 ст. 4 закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Серед них зокрема гіг-фахівці, учасники проектів з реалізації технічної допомоги, співробітники іноземних компаній.

Під положення закону про правовий режим Дія City в Кабміні також додали гіг-фахівців до списку категорій іноземців та осіб без громадянства, робота яких може використовуватися на підставі дозволу.

Держрегулювання цін

30 грудня 2021 р. у Кабміні відкоригували “карантинну” постанову №1236 – запровадили обмеження для торгової надбавки на житньо-пшеничний хліб та батон. Вона не повинна перевищувати 10% від оптово-відпускної ціни. Так уряд бореться із неминучим подорожчанням через зростання цін на газ. Але там порахували і зрозуміли, що тільки регулюванням цін на хліб не обійдешся.

У Мінагрополітики та продовольства запропонували і Кабмін погодив ширший список продуктів першої необхідності, на які торгова надбавка не повинна перевищувати 10%:

  • гречана крупа;
  • цукор-пісок;
  • пшеничне борошно вищого ґатунку;
  • молоко пастеризоване жирністю 2,5% у плівці;
  • макаронні вироби вітчизняного виробництва з борошна вищого ґатунку;
  • соняшникова олія;
  • курячі яйця категорії С1;
  • куряча тушка;
  • вершкове масло жирністю 72,5%.

Регулювання у цій частині встановили до кінця карантину. Причина – спроба стримати здорожчання. На всі ці продукти ціни минулого року зростали швидко навіть за офіційними оцінками. Чемпіони – курятина, яка подорожчала на 27%, та гречка, яка стала дорожчою на 24%.

Зарплати медиків

Перше у 2022 р. засідання Кабміну – саме час виконувати те, що пообіцяли разом із бюджетом на рік. З трибуни Ради та у своєму новорічному зверненні президент обіцяв підвищити зарплати медикам. Тепер у МОЗ подали доповнення до договору про медобслуговування щодо зобов’язань надавача медпослуг.

Місячна зарплата медпрацівників установ державної або комунальної власності не може бути нижчою:

  • 20 тис. грн для лікарів, крім інтернів, та професіоналів з вищою освітою, які допущені до діяльності у медзакладах;
  • 13,5 тис. грн для посад спеціалістів з базовою вищою медосвітою або неповною вищою медосвітою.

Такі вимоги щодо мінімальної зарплати стосуватимуться і первинної ланки, але тільки в тому випадку, якщо лікаря вибрали не менше ніж 70% пацієнтів від оптимального обсягу практики.

У разі неповного робочого дня або неповного робочого тижня зарплату встановлюватимуть пропорційно до відпрацьованого часу.

Гроші на підвищення зарплат, уточнюють у МОЗ, у бюджеті-2022 передбачені.

Продаж газу виробникам продуктів

Під кінець минулого року у Кабміні погодили кілька змін до постанови про карантин №1236 не лише про торгову надбавку на хліб, а й про продаж газу виробникам соціально значущих продуктів. Прописали, що до 30 квітня 2022 р. гранична надбавка на природний газ власного видобутку (без урахування ренти), який постачають для виробників соціально значущих продуктів, має бути не більшою за 24%. Це гранична набавка до ціни самого газу, а до вартості постачання граничну надбавку встановили на рівні 1%.

12 січня Кабмін погодив порядок проведення біржових торгів газом власного видобутку для суб’єктів господарювання, основна діяльність яких – виробництво деяких, але не всіх соціально значущих продуктів. Список таких продуктів є у постанові №341. Але пільги передбачили лише для виробників:

  • борошна вищого ґатунку;
  • молока жирністю 2,5% у плівці;
  • житньо-пшеничного хліба;
  • яєць категорії С1;
  • курячих тушок;
  • батона;
  • олії.

Виробники вершкового масла, макаронних виробів, гречки, цукру під пільги не потрапили. Втім, сам текст порядку біржових торгів Міненерго до матеріалів урядового засідання не прикріпило.

ПДВ на ліки

У МОЗ відкоригували порядок ввезення та звільнення від сплати ПДВ при імпорті ліків, медвиробів, які закуповують за рахунок бюджету. Йдеться про постачання, де стороною є залучена для закупівель уповноважена організація. За такою процедурою, зокрема, йде закупівля вакцин та ліків від COVID-19.

МОЗ зобов’язалося публікувати список спеціалізованих організацій, які проводять закупівлі, на своєму сайті. Список документів, який імпортери ліків та медвиробів повинні подавати до МОЗ або спеціалізованої організації, поправили та додали засвідчені копії рахунку-фактури (інвойсу) та реєстраційного посвідчення на ліки або дозволу на введення його в обіг. Довідку імпортеру про підтвердження на ввезення зможе видавати не лише МОЗ, а й особа, яка уповноважена на здійснення закупівель.

Нацкомісія з транспорту

Це новий колегіальний орган, засади діяльності якого хочуть прописати у законі про транспорт. Законопроект із поправками щодо нової комісії Кабмін передає до Ради.

Як пишуть у пояснювальній записці, Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сфері транспорту, стежитиме за діяльністю природних монополій та суб’єктів господарювання, які працюють на суміжних ринках.

Підпорядковуватиметься нова комісія президентові, а звітуватиме перед Верховною Радою. Президент призначатиме і звільнятиме керівника та шістьох членів комісії. Законопроект прописує функціонал нового колегіального органу із 22 пунктів, але він не є вичерпним. Зокрема, комісія братиме участь у формуванні тарифної та цінової політики у сфері транспорту, розроблятиме методику формування державно-регульованих тарифів для природних монополій та підприємств, що працюють на суміжних ринках, та загалом регулюватиме їх діяльність, у тому числі й забезпечуватиме інтереси споживачів їх послуг.

Спецзвання в Бюро економічної безпеки

Кабмін погодив співвідношення між рангами держслужбовців та спеціальними званнями у новому Бюро економічної безпеки. БЕБ прийшло на заміну податковій міліції, і співвідношення звань там не змінилося. Так само, як і генерал-полковнику та генерал-лейтенанту податкової міліції, генерал-полковнику та генерал-лейтенанту БЕБ відповідатиме другий ранг держслужбовця. Третій ранг у генерал-майора, четвертий і п’ятий ранги у полковника та підполковника відповідно, шостий та сьомий у майора та капітана, восьмий та дев’ятий у лейтенанта та старшого лейтенанта.

Гранти – не дохід

Кабмін хоче внести зміни до ст. 165 Податкового кодексу та подає їх до ВР. За нормами, які там пропонують, деякі виплати вченим не включатимуть до місячного (річного) оподатковуваного доходу. Наразі податком на доходи (18%) не оподатковують суми Нобелівської та Абелівської премій, державні премії та стипендії, винагороди за спортивні досягнення. Якщо парламент погодить проект, то не обкладатимуть ПДФО:

  • міжнародні наукові та науково-технічні премії;
  • стипендії, які виплачують у межах наукових та науково-технічних проектів за міжнародними договорами України, узгодженими Верховною Радою.

Джерело: Наш.live

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору