Ужгородка

Новини Закарпаття

Вартість соняшникової олії стрімко зростає слідом за дорожчанням соєвої олії

Загроза військової агресії з боку Російської Федерації досі залишається основним чинником, що тисне на ціни соняшникової олії

Ціна на соняшникову олію нарешті почала підвищуватись з минулого тижня, попри стабільну вартість протягом тривалого часу. Про це повідомляє видання Graintrade.

Наразі загроза військової агресії з боку Російської Федерації досі залишається основним чинником, що тисне на ціни соняшникової олії. Адже у разі ескалації це може призвести до зриву поставок з основних країн-експортерів. Водночас погіршення стану посівів сої у Південній Америці призводить до зростання цін на соєву олію.

Ціни на чорноморську соняшникову олію минулого тижня виросли на 30-50 $/т до 1420-1440 $/т FOB. Їх підтримали підсумки тендеру в Єгипті, де GASC придбав велику партію соняшникової олії за ціною 1463 $/т FOB, хоча ціна закупівлі соєвої олії була на 100 $/т вищою.

Зернова біржа Буенос-Айресу (ВАGE) знизила прогноз виробництва соняшника в Аргентині на 200 тис. т до 3,3 млн т, що на 2,9% поступатиметься торішньому врожаю, хоча темпи збирання кращі, ніж торік. Станом на 16 лютого соняшник зібраний на 24,1% площ у порівнянні з 16,4% рік тому.

Водночас посушлива погода погіршує стан посівів сої в Аргентині. На 16 лютого в доброму або відмінному стані знаходилися 31% посівів (37% тиждень тому та 18% торік), а в поганому та дуже поганому – 23% (17% та 11%).

На тлі скорочення пропозицій південноамериканської соєвої олії імпортери з Індії, яка традиційно купує олію з Бразилії та Аргентини, минулого тижня законтрактували рекордні 100 тис. т соєвої олії з США, що призвело до зростання котирувань.

Березневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго у п’ятницю виросли на 1,2% до 1488 $/т, додавши за два тижні 3%.

Ринок очікує зниження напруги на кордонах України вже цього тижня, що з одного боку посилить попит на соняшникову олію, яка залишається дешевшою, ніж соєва, а з іншого боку знизить ціни на нафту, що відповідно вплине на котирування пальмової олії.

Нагадаємо, аналітики прогнозують, що урожай зернових в Індії досягне рекордних 316 млн т у 2021/22 МР проти 310,74 млн т минулого року.

Також прогнозувалось, що через ціни на газ в магазинах України може навіть з’явитися соняшникова рафінована олія, що коштуватиме понад 100 гривень за літр.

Окрім цього, раніше Landlord повідомляв, що згідно з новими дослідженнями, проведеними тайськими бджолярами, урожайність соняшника завдяки запиленню можна збільшити майже до 86%.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору