Ужгородка

Новини Закарпаття

РФ вже допустила по зовнішньому боргу – агалітики S&P

Повний дефолт в іноземній валюті став би першим у РФ за більш ніж сторіччя, коли лідер більшовиків Володимир Ленін відмовився від виплати за облігаціями, випущеними царським урядом.

РФ допустила дефолт за зовнішнім боргом, оскільки пропонувала власникам облігацій виплати в рублях, а не в доларах. В агентстві с наголошують, що це означає “вибірковий дефолт”, оскільки інвестори навряд чи зможуть конвертувати рублі в “долари, еквівалентні сумам, які були сплачені раніше”, повідомляє американський телеканал CNN.

Аналітики S&P пояснюють, що вибірковий дефолт оголошується, коли суб’єкт господарювання не виконує певні зобов’язання, але не відмовляється від виплати боргу загалом.

Повний дефолт в іноземній валюті став би першим у РФ за більш ніж сторіччя, коли лідер більшовиків Володимир Ленін відмовився від виплати за облігаціями, випущеними царським урядом.

РФ не може отримати доступу до приблизно $315 мільярдів своїх валютних резервів через санкції Заходу, введені після її вторгнення в Україну. Казначейство США заблокувало країні доступ до своїх резервів в американських банках, що є частиною її зусиль, щоб посилити тиск на Путіна і ще більше ослабити його військовий потенціал.

У JPMorgan підрахували, що наприкінці минулого року у РФ було близько $40 мільярдів боргу в іноземній валюті, натомість близько половини цього боргу утримували іноземні інвестори.

Водночас у РФ вже оголосили, що планують судові заходи. Про це заявив міністр фінансів Антон Силуанов 11 квітня, не пояснюючи, на кого саме РФ планує подати до суду.

За його словами, рф вжила всіх необхідних заходів для того, щоб інвестори отримували свої платежі.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков зазначив, що будь-який дефолт буде “штучним”, оскільки у РФ є долари для оплати.

РФ пішла на все, щоб штучно підтримати курс рубля, який впав на 40%, до менш ніж одного цента США, за кілька днів після вторгнення, зокрема шляхом підвищення відсоткових ставок до 20% і змушуючи експортерів обмінювати більшість своїх валютних надходжень у рублях.

Вжиті кроки все ще діють, але центральний банк вирішив послабити деякі інші обмеження, а вже минулого тижня оголосив, що знижує процентні ставки до 17%.

Читайте: Агентство Moodyʼs знизило рейтинг Росії до переддефолтного рівня

Нагадаємо, перший за століття зовнішній дефолт рф виглядає майже неминучим після чергового жорстокого тижня для фінансів країни. Міністерство фінансів рф припинило виплати доларових боргів з рахунків в американських банках, посиливши свої обмеження щодо країни. Потім, коли спроба оплати в твердій валюті була заблокована, рф порушила умови двох облігацій, виплативши інвесторам рублі замість доларів, пише ділове видання Bloomberg.

Раніше Landlord повідомляв, що інфляція в росії може перевищити 20% вже 2022 року.

Аналітики американської фінансової корпорації Morgan Stanley прогнозують, що дефолт у рф може бути оголошений вже 15 квітня. 

Також стало відомо, що рф планує заборонити продавати зерно “недружнім країнам”, про це заявив Дмитро Медведев, заступник голови Ради Безпеки рф.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору