Ужгородка

Новини Закарпаття

Підстав для різкого зростання вартості продуктів немає – Мінагрополітики

Десь може виникнути тимчасовий дефіцит через бомбардування чи зрив логістичних ланцюгів

На харчові продукти, які мають істотну соціальну значущість, – цукор, крупи, борошно, соняшникова олія – здійснюється регулювання цін. Тож наразі підстав для критичного зростання вартості продуктів у масштабах країни немає. Про це повідомляє Мінагрополітики.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький наголосив, що десь може виникнути тимчасовий дефіцит через бомбардування чи зрив логістичних ланцюгів, але в цілому передумов немає.

За його словами, наразі майже в усіх областях України триває посівна – засіяно понад 1,5 млн га. А враховуючи те, що історично ми 70% продукції експортували, все рівно потрібно активно працювати над експортом, оскільки Україна фізично не зможе всю цю продукцію спожити на внутрішньому ринку.

“До війни експорт аграрної продукції становив 40% від усього експорту нашої держави. Зараз, з огляду на значне скорочення галузі, експорт аграрної продукції може збільшитися навіть до 70%. Тому це буде один із основних китів підтримки економіки. Аграрії зроблять все, щоб ці очікування реалізувати і допомогти українській економіці”, – зауважив Висоцький.

Також він додав, що запасів продовольства чи кормів для безперебійного виготовлення продовольства достатньо – у середньому їх є на два роки, а за деякими позиціями значно більше.

“Ми надіємося на якнайшвидшу перемогу, але за необхідності можемо тримати продовольчу оборону довгостроково. І це без урахування нового врожаю, який уже потенційно можна буде цього літа збирати”, – сказав він.

Раніше Landlord повідомляв, що Мінагрополітики намагається наростити експорт агропродукції до 1,5 млн тонн у місяць.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору