Ужгородка

Новини Закарпаття

ЄС має намір створити трастовий фонд для  відновлення України – Bloomberg

Більша частина початкової допомоги спрямують на відновлення інфраструктури та підтримку надання державних послуг.

Європейський Союз планує створити трастовий фонд солідарності для фінансування відбудови зруйнованих війною міст України. Країнам-членам сказано, що вони повинні розраховувати на те, що вони оплачуватимуть основну частину витрат, повідомляє ділове видання Bloomberg.

Створений за зразком фонду відновлення після Covid-19 для країн-членів, він фінансуватиме інвестиції та реформи за погодженням з урядом України.

Наразі невідомо, як саме розподілятимуться кредитні кошти. Видання, посилаючись на свої джерела пише, що голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн поки не називає суми, оскільки війна ще триває.

Більша частина початкової допомоги спрямують на відновлення інфраструктури та підтримку надання державних послуг. Президент України Володимир Зеленський заявив, що його уряду потрібно від 5 до 7 мільярдів доларів на місяць для покриття зарплат та інших соціальних витрат.

Комісія також розглядає можливість розширення гарантій для допомоги компаніям. За оцінками України, близько третини підприємств повністю припинили свою діяльність, а 45% скоротили виробництво.

Зокрема, війна зачепила сільськогосподарський сектор, один з найважливіших видів економічної діяльності в країні, оскільки великі ділянки землі не можуть використовуватися, фермери стикаються зі зростаючими витратами, а експорт гальмується.

Водночас деякі країни-члени, зокрема Швеція та Словенія, запропонували вивчити способи перенаправлення російських коштів в Україну, наприклад, шляхом отримання додаткового прибутку від високих цін на енергоносії або використання заморожених активів російських олігархів під санкціями.

Нагадаємо, Європейський Союз запускає Програму екстреної підтримки ЄС у розмірі 330 мільйонів євро, яка забезпечить доступ до основних товарів та послуг в Україні та захистить місцеве населення. 23 березня Комісія оголосила про пакет заходів для підвищення продовольчої безпеки та підтримки фермерів ЄС, які страждають від високої вартості сировини, наприклад енергії та добрив

Європейська комісія запропонувала встановити спеціальні торгові маршрути між Польщею та Україною. Товари повинні переміщатися якомога легше в обох напрямках, щоб зменшити вплив війни на ланцюжок поставок сільськогосподарської продукції.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про новий План відновлення України, який об’єднає країни світу: від США до Японії, від Австралії до Канади.

Анна Лиса

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору