Ужгородка

Новини Закарпаття

Єврокомісія пропонує на рік призупинити ввізні мита на увесь український експорт

Відповідна заява оприлюднена на офіційному сайті ЄК. Тепер справа за Європейським парламентом та Радою ЄС

Єврокомісія запропонувала 26 квітня призупинити на один рік ввізне мито на весь український експорт до країн Євросоюзу. Також передбачається припинення на один рік усіх антидемпінгових та захисних заходів ЄС, які діють щодо українського експорту сталі. Це є безпрецедентним жестом підтримки країни, яка перебуває у стані війни. Відповідна заява була опублікована на офіційному сайті ЄК.

Як зазначено у заяві, цей крок покликаний допомогти збільшити експорт України до ЄС. Це допоможе полегшити тяжке становище українських виробників та експортерів в умовах військового вторгнення росії.

«Неспровокована та невиправдана агресія росії серйозно впливає на економіку України. Я обговорювала із президентом Зеленським способи підтримки економіки, крім макрофінансової допомоги та грантів, які ми надаємо. Ми обидва згодні з критичним значенням швидкого та широкого припинення імпортних мит для підтримання економіки України. Крок, який ми робимо сьогодні, є відповіддю на цей заклик. Це значно полегшить експорт українських промислових та сільськогосподарських товарів до ЄС. Ми продовжуємо підтримувати Україну в ці тяжкі часи», – заявила Президент ЄК Урсула фон дер Ляєн.

У оприлюдненому релізі зазначено, що російська військова агресія не тільки призводить до трагічних людських жертв і масового переміщення ні в чому не винних мирних жителів України, а й надає руйнівний вплив на економіку України та її здатність торгувати з рештою світу. У цих складних умовах ЄС хоче зробити все можливе, щоб допомогти Україні зберегти свої торгові позиції з рештою світу та ще більше поглибити свої торговельні відносини з ЄС.

Читайте також: Через блокаду портів Kernel продає сільськогосподарські активи вартістю $210 млн

Своєю чергою, виконавчий віце-президент Європейської комісії та комісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс підкреслив, що «ЄС ніколи раніше не вживав таких заходів щодо лібералізації торгівлі, які є безпрецедентними за своїми масштабами: надання Україні доступу до ринку ЄС з нульовими тарифами, нульовими квотами. Ці заходи безпосередньо допоможуть українським виробникам та експортерам. Вони додадуть впевненості українській економіці і надішлють сильний сигнал про те, що ЄС зробить усе можливе, щоб допомогти Україні у важку годину».

Також ЄС також вживає заходів на місцях для полегшення наземних перевезень товарів, щоб допомогти вивести українську продукцію на світовий ринок. Наприклад, Комісія вже розпочала лібералізацію умов для українських водіїв вантажівок, а також полегшення транзиту та використання інфраструктури ЄС для спрямування українського експорту до третіх країн.

Наразі пропозиція ЄК має бути розглянута та погоджена Європейським парламентом та Радою Європейського Союзу.

Нагадаємо, що Латвія допоможе Україні з експортом зернових через латвійські порти.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору