Ужгородка

Новини Закарпаття

Україна потребує нових стандартів міжнародних гарантій безпеки експорту продовольства

Якщо блокування українських портів буде продовжено, 400 млн людей у світі можуть зіткнутися з голодом – Тарас Висоцький

Війна росії проти України показала, що необхідно змінювати підходи до гарантів продовольчої безпеки, одним з яких є Україна. У світі є багато країн, які залежать від імпорту сільськогосподарської продукції. Про це в ефірі національного марафону UAразом заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Україна – світовий лідер-експортер продовольства. Нашу продукцію імпортує Європа, Близький Схід, Азія. Ми належимо до п’ятірки найбільших експортерів агропродукції і для деяких країн Близького Сходу, Північної Африки, Південно-Східної Азії питання поставок нашої продукції – це питання загрози голоду. У цих країнах резерви продовольства зазвичай розраховані лише на 2–3 місяці споживання. А в нас війна вже триває понад два місяці. Тож резерви вичерпуються, а українські порти досі заблоковані», – зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, наразі немає системи побудованих міжнародних гарантій, щоб це продовольство системно постачалося. Мають бути механізми, які б гарантували безпеку країнам-експортерам, можливість транспортування продукції, не допускаючи будь-яких блокувань портів та затримок із експортом продукції. Адже в рік Україна забезпечую продовольством близько 400 млн людей, основна маса з яких може зіткнутися з голодом.

Читайте також: У Київській області трактор підірвався на міні. Фото

«Перевезення агропродукції залізницею або автотранспортом, як це зараз відбувається, здорожчує логістику. Тепер, щоб доставити продукцію, наприклад через порти Польщі, треба долати відстань в 3-4 більшу. Світові ціни на сільгосппродукцію зросли, на деякі позиції до 30 %», –  зазначив перший заступник міністра.

При цьому, як правило, країни, які імпортують нашу продукцію, мають невисокий рівень добробуту населення і дуже чутливі до цін. Тому, крім того, що фізично продукції стає для них менше, вона ще й менш доступна через збільшення цін.

«Україна чітко зазначила на міжнародній арені, що не зупиняє експорт та не блокує його. Усе, що не потрібно нам для внутрішнього споживання, ми готові далі постачати. Більше того, за нашою ініціативою зараз фактично «з коліс» відкриваються нові пункти пропуску, нові термінали, нові потужності на західному кордоні, щоб цей експорт збільшити. Ми хочемо виконати всі зобов’язання перед нашими партнерами, які за останні роки сформувалися, і яких ми ніколи не підводили», – резюмував Тарас Висоцький.

Нагадаємо, що Німецький хімічний концерн BASF припиняє діяльність на ринку рф та РБ.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору