Ужгородка

Новини Закарпаття

Порт Клайпеда готовий прийняти частину українського експортного зерна

Результати робочого візиту міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського до Литви

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на запрошення Міністра сільського господарства Литви Кястутіса Навіцкаса відвідав з робочим візитом Вільнюс та Клайпедський державний морський порт.

Метою поїздки було обговорення можливостей експорту зерна з України через Литву. Микола Сольський розповів, що в мирний час Україна експортувала 5 млн тонн зерна у місяць. Внаслідок блокування  українських морських портів, в березні вдалося вивезти залізницею, авто та дністровським портовим шляхом лише 200 тис. тонн зерна. На сьогодні в Україні залишається 20 млн тонн зерна торішнього врожаю, яке не потрібне для внутрішнього споживання і передбачене на експорт.

Міністр підкреслив, що йдеться і про продовольчу безпеку світу, і про стабільність для роботи українських аграріїв, адже, якщо вони не зможуть реалізувати свою продукцію, не матимуть доходів для підготовки до нової посівної кампанії.

«Наразі ми шукаємо можливості для перевезення Україною зерна через литовські та латвійські порти. Потенціал порту не викликає сумнівів. Залізниці викликають занепокоєння. У Польщі рейки вужчі, ніж в Україні, Литві та Латвії», – сказав Кястутіс Навіцкас під час спільної прес-конференції.

У ході візиту до Клайпедського порту Микола Сольський ознайомився з його технічними можливостями та відвідав портові термінали.

Читайте також: Україна потребує нових стандартів міжнародних гарантій безпеки експорту продовольства

«Після вирішення проблеми з доставкою вантажів Клайпедський порт готовий до завантаження частини зерна, вирощеного в Україні», – запевнив генеральний директор дирекції Клайпедського державного морського порту Альгіс Латакас.

Як зазначив єврокомісар із сільського господарства Януш Войцехівський, «серйозною проблемою є порушення експортного маршруту України на Близький Схід та Північну Африку. Є побоювання, що перебої з постачанням пшениці можуть спричинити деяку напруженість та проблеми у цих регіонах. Проте дуже важливо підтримати Україну, забезпечивши альтернативні експортні коридори, наприклад через Польщу, порти Балтійського моря, Литву, Клайпедський порт – дуже важливо продовжувати експорт».

Микола Сольський подякував Кястутісу Навіцкасу, який став першим міністром сільського господарства, який відвідав Україну під час війни. А також висловив подяку литовському Уряду та всім литовцям, які підтримують Україну не лише на словах, а й на ділі.

Нагадаємо, що Палата представників ухвалила законопроект, який закликає Байдена продати конфісковані російські яхти на допомогу Україні.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору