Ужгородка

Новини Закарпаття

На зло війні: у системі Prozorro.Продажі оголошено більше 5 000 земельних аукціонів

Загальна площа ділянок, пропонованих до оренди та продажу перевищує 27 тис га, а вартість виставлених лотів становить майже 1,5 млрд. грн

У системі «Prozorro.Продажі» оголошено понад 5 тис. онлайн-аукціонів із продажу та оренди землі. Загальна вартість усіх лотів — 1,441 млрд. грн, а загальна площа земельних ділянок на торгах – понад 27 000 га. Про це з посиланням на базу «Prozorro.Продажі» повідомили у міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Із 5 тисяч оголошених аукціонів майже 1800 – із продажу землі та понад 3200 – із оренди. Загальна площа земельних ділянок за аукціонами з оренди землі — 23,8 тис. га (вони оцінюються в 110 млн грн), а аукціонів із продажу — 3,4 тис. га, які оцінюються в 1,3 млрд грн.

За даними аналітичного модуля 627 організаторів оголосили аукціони з продажу та здачі в оренду земель. Декілька десятків організаторів — це приватні землевласники.

Станом на 28 квітня в системі повністю завершено майже 1700 земельних аукціонів, ще 320 торгів — на етапі укладання договорів. Середній показник конкуренції на торгах — 3,4 учасника. За час війни за результатами успішно завершених земельних аукціонів до бюджетів різних рівнів надійшло майже 96 млн гривень.

До топ-5 за стартовою вартістю земель входять Львівська, Київська, Закарпатська, Одеська та Волинська області.

Читайте також: Прямий збиток українського агросектору від агресії росії вже складає $6,4 млрд. – FAO

Найбільшу кількість аукціонів із продажу земель оголошено у Київській області, таких торгів — 407. Ще 189 аукціонів, на яких можна купити земельну ділянку, — в Одеській області, 151 – у Львівській, 147 – у Закарпатській. Оголосили аукціони з продажу земель в системі 266 організаторів.

Найактивніші регіони, які пропонують до здачі в оренду землю, — Одеська (438), Львівська (216), Кіровоградська (160), Київська (80), Дніпропетровська (64). Саме тут оголошено найбільшу кількість відповідних аукціонів.

Нагадаємо, що 24 березня Верховна Рада України дозволила не проводити аукціони з оренди с/г землі державної та комунальної власності на період воєнного стану. Але це не стосується всіх інших видів земель – операції з ними мають проводитись і далі у «Prozorro.Продажі». Крім того, ці зміни не впливають на приватних осіб – вони, як і раніше, мають змогу оголошувати в системі «Prozorro.Продажі» торги з продажу та оренди с/г землі.

Нагадаємо, що НБУ переказав на потреби Збройних сил України 15,4 мільярда грн.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору