Ужгородка

Новини Закарпаття

Перше судно з українською пшеницею сьогодні відправлене з порту Констанца

Вантаж становить 71 тис тонн кукурудзи. Це перший досвід експорту українського зерна альтернативним морським маршрутом

Сьогодні, 29 квітня, у румунському чорноморському порту Констанца завершилося завантаження судна Unity N вантажем з понад 71 тис. тонн української кукурудзи, що стало першим досвідом таких операцій після вторгнення росії в Україну 24 лютого. Про це з посиланням на інформацію менеджера портового оператора Comvex повідомила Reuters.

Оскільки українські морські порти були заблоковані після початку війни більше двох місяців тому, четвертий за величиною експортер зерна у світі був змушений відправляти вантажі поїздом через свій західний кордон або через невеликі порти на річці Дунай до Румунії.

«Це перше панамаксове судно з українською кукурудзою, яке вийшло з порту. Підтримка українського експорту зерна означає запобігання колосальній хвилі глобального голоду, спровокованої блокуванням українських портів», – зазначив президент Comvex Віорел Панайт.

Читайте також: Порт Клайпеда готовий прийняти частину українського експортного зерна

Comvex керує найшвидшим у Європі зерновим терміналом, який може переробляти до 70 тис. тонн на добу, а також терміналом для обробки корисних копалин.

«Порівняно з початковим моментом, коли всі шукали альтернативи, транспортні коридори для цього експорту повільно формуються», – дадав Панайт.

Наразі в Констанцу було відправлено близько 80 тис. тонн українського зерна, ще 80 тис. перебуває в дорозі. Втім, є проблеми з необхідною інфраструктурою – тому наразі румунський уряд планує відновити декілька залізничних ліній, що з’єднують порти з українськими кордонами.

Нагадаємо, що Палата представників ухвалила законопроект, який закликає Байдена продати конфісковані російські яхти на допомогу Україні.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору