Ужгородка

Новини Закарпаття

Україні не вистачає елеваторів: дефіцит потужностей оцінюють у 16,3 млн тонн

Внаслідок блокади морських портів і уповільнення експорту зернових, перехідними залишками поточного сезону будуть заповнені 35% доступних потужностей зерносховищ

У наступному сезоні в Україні прогнозується великий дефіцит потужностей зі зберігання зерна. Про повідомили аналітики ІА «АПК-Інформ», які підрахували поточні темпи експорту зернових, обсяги внутрішньої переробки та втрати за результатами 2021/2022 МР.

«В Україні можуть сформуватися перехідні залишки зернових та олійних культур на рівні 25,1 млн тонн, що в 4,2 рази перевищує показник попереднього сезону і не дозволить вивільнити суттєву частку ємностей зерносховищ для приймання нового врожаю. Якщо врахувати втрати зернових вантажів, що залишилися в портах та у пошкоджених сховищах у регіонах, де ведуться активні бойові дії, то рівень перехідних залишків на кінець сезону-2021/22 можна оцінити у 21,3 млн тонн», – повідомляють в агенції.

Так, згідно з даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2022 року загальна потужність зберігання в країні становила 75 млн тонн, включаючи 30,5 млн тонн потужності підприємств, що займаються переробкою та зберіганням, і 44,5 млн тонн – безпосередньо у сільгоспвиробників.

Враховуючи потужності в областях з активними бойовими діями, доступними можна вважати лише 60,9 млн тонн ємностей для зберігання. Таким чином, перехідними залишками поточного сезону залишаться заповненими 35% доступних потужностей зерносховищ.

Читайте також: Влада сприятиме створенню додаткових елеваторних потужностей — Сольський

«Сумарний валовий збір зернових та олійних культур в Україні в 2022 році аналітики ІА «АПК-Інформ» прогнозують на рівні 55,9 млн тонн. Таким чином, дефіцит ємностей для приймання нового врожаю оцінюється на рівні 16,3 млн тонн», – йдеться у повідомленні.

При цьому темпи посівної кампанії та агрокліматичні умови сприяють підвищенню прогнозів виробництва зернових та олійних культур в Україні, що ще більше ускладнюватиме ситуацію без належної реалізації наявних запасів.

Нагадаємо, що російські окупанти знищили на Луганщині новий елеваторний комплекс.

Також повідомлялося, що станом на середину квітня 2022 року російські окупанти знищили 2-3% українських елеваторів

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору