Ужгородка

Новини Закарпаття

Світовий ринок не зможе знайти альтернативу українській агропродукції – Тарас Висоцький

Замістити українську сільгосппродукцію неможливо навіть у перспективі найближчих 3-5 років  

У світі не має альтернативи українській сільгосппродукції, а інші країни, насамперед Близького Сходу та Африки, не зможуть обійтися без її експортних поставок. Замінити вітчизняне продовольство неможливо просто фізично, у тому числі за рахунок поставок з країни-агресора – російської федерації. На цьому акцентував перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«Ми постачали 10% світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, більше 50% соняшникової олії. Із України в середньому експортувалося 50 млн тонн с/г продукції. У рекордні роки цей показник доходив навіть до 65 млн тонн. Сьогодні немає можливості знайти альтернативу таким обсягам та замінити нашу продукцію. Це неможливо зробити фізично, навіть у  перспективі найближчих 3–5 років», – підкреслив заступник міністра.

За його словами, у зв’язку з блокуванням портів Одеси та Миколаєва ми можемо сьогодні експортувати 15–20% від довоєнних показників. Це вже призвело до суттєвого зростання цін та фізичного дефіциту продовольства по всьому світу, особливо в державах Близького Сходу та Північної Африки.

Читайте також: Російські мародери вже відібрали в аграріїв 400 тис тонн зерна – Тарас Висоцький

«Якщо ситуація з війною та блокуванням портів триватиме, наприклад, до півроку, країни цих регіонів у принципі не матимуть збіжжя. А це означає голод», – констатував Тарас Висоцький.

Наразі, як підкреслив він, уряд працює над розширенням фізичного експорту через альтернативні шляхи. До прикладу, в квітні було експортовано в 4 рази більше, ніж у березні.

«Це ще недостатньо, але є суттєвий прогрес. І ми в травні бачимо, що є можливість ще збільшити експортні показники. Тому тут є дві стратегії: перш за все наша перемога і деблокування портів, а друге – розширення цих альтернативних шляхів збуту продукції», – розповів він.

Нагадаємо, що росіяни намагались вивезти до Єгипту вкрадену в Україні пшеницю.

Джерело: Landlord

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Нагору